Linköping torskade i kammarrätten

Ger inte upp - överklagar igen.

Mikael Sanfridsson visa sig helt oförstående till kammarrättens dom. Foto: Tommy Pettersson

Mikael Sanfridsson visa sig helt oförstående till kammarrättens dom. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2015-12-19 10:15


Linköpings kommun har under flera år tagit strid för någonting som skulle kunna kallas för Linköpingsmodellen. Modellen innebär i korthet att en person kan få hjälp av kommunen att tillgodose av viss form vård utan att man först ta en sväng över utredning och myndighetsbeslut.

Frågan handlar om hur handläggningen och verksamheten ska hanteras inom socialtjänsten. Det kan gälla missbruksvård, vård av psykiskt sjuka och även inom hemtjänsten.

Striden har tagit form av vitesutdömande frånInspektionen för vård och omsorg (IVO) gentemot kommunens hantering och det har lett till att man har överklagat i flera steg. Nu har kammarrättens dom förkunnats och den underkänner Linköpingsmodellen till förmån för myndigheten IVOs beslut.

IVO har motsatt sig en modell inom socialtjänsten som de anser är rättsosäker för den enskilde och som riskerar att försämra kvaliteten i insatserna. Nu får man alltså understöd i form av Kammarrättens dom.

Linköpings kommun har överklagat två förelägganden från IVO i frågan om att inom socialtjänsten erbjuda insatser i form av service istället för att fatta individuella beslut om bistånd. Kammarrätten i Jönköpings kommun har nu avslagit dessa överklaganden. Det innebär att Linköpings kommun inte kan frångå kraven på att utreda, bedöma och fatta biståndsbeslut när det gäller insatser i socialtjänsten.

Kammarrättens båda domar rör hemtjänstinsatser för äldre och stöd i boende för psykiskt funktionsnedsatta, men domarna är även applicerbara på fler av socialtjänstens ansvarsområden, till exempel missbruksvården. Linköpings kommun skulle ha haft till den 14 mars 2016 på sig att åtgärda missförhållandena om det inte var så att man nu fattat beslut om att överklaga igen.

Läs mer i lördagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om