Linköping värd för Squaredancekonvent

Hemlighetsmakeriet har varit stort men nu kan det avslöjas att mellan den fjärde och sjätte juni 2016 så blir det Swedish Squaredance Convention i Linköping. Dansare från hela världen förväntas komma.

Linköping2015-07-29 09:48


Bakom den stora sammandragningen står Blue Ribbon Square som är Linköpings klubb och namnet syftar på det "blåa band" som löper genom vårt län, Göta Kanal. Vi träffar Ann Cederberg, general för Convention, Lena Ericsson,
ordförande i föreningen och slutligen välkända Linköpingsbon Carina Boberg som är informationsansvarig för nämnda konvent.

Fick ansöka
Blue Ribbon Squares har drygt 100 medlemmar och är som en enda stor familj med sina träffar och kontakter.
- För att få hit ett Convention så måste man ansöka och vi firar 30 år som förening under 2016 och det tyckte vi var passande, berättar trojkan då vi ses en regnig tisdagsförmiddag i Linköping.
Ann Cederberg är noga med att poängtera att de övrig i ledningen för Swedish Squaredance Convention 2016 är män så att vi inte får uppfattningen om att det skulle vara en kvinnodominerad förening.

Campushallen nästa
- När man dansar squaredans så måste man vara minst åtta stycken sedan finns det nio olika nivåer på dansen men nästan allt hänger på "Callern" som ropar ut, eller sjunger ut vilka turer som ska dansas,
menar Ann Cederberg och får medhåll av sina två föreningskamrater. Själva konventet hålls uppe på universitetsområdet och i Campushallen samt i den närliggande friidrottshallen. Trion kan inte nog prisa dessas samarbetsvilja och det gäller även kommunen och Visit Linköping som varit till stor hjälp.

De komma från öst och väst
- Det rör sig nog om drygt ett tusental dansare som kommer hit och vi har redan anmälda deltagare från Tyskland och Schweiz, berättar Ann Cederberg som var på plats den 30 juni i Jönköping när det avslöjades att Linköping skulle stå som värd för 2016 års Swedish Squaredance Convention. Innan dess hade det alltså varit lite hysch hysch kring värdskapet och Lena Ericsson menar att de inte heller vet om det var någon ytterligare stad som ansökt om att få vara arrangör under 2016. Men att Linköping, som hade 1996 års Convention, är en populär stad råder det ingen tvekan om.

Världskändisar
Till Linköping kommer det en rad välkända "callers" och när Bronc Wise presenterades så höjdes en del ögonbryn Bronc Wise kommer från USA och är ett aktat namn i squaredans kretsar. Övriga "Callers" på 2016 års Convention är Björn Andersson från Danmark. Sedan Gunilla Hammarlund, Monica Arvidsson, Mathias Andersson och slutligen Linköpings egen Bo Nilsö. För den oinsatte kan en Caller jämföras med en dirigent som styr vad som spelas och hur det ska dansas. Vad är det då som är så roligt med squaredans?
- För det första så är det en otrolig gemenskap och sedan är det ganska lätta att lära sig, man behöver inte ens ha taktkänsla, skrattar Ann Cederberg men tillägger snabbt att det underlättar självklart.
- Det gäller dock att lyssna och vara uppmärksam på vilka instruktioner som Callern kommer med, det går verkligen inte att tänka på annat för då blir lätt fel.

Börja dansa nu
Helgen den fjärde till den sjätte juni 2016 blir det alltså stor sammandragning för den som gillar squaredans eller som är nyfiken men redan i slutet av augusti så börjar Blue Ribbon Square sin verksamhet och börjar man nu så kan man lätt vara med på nästa års stora händelse hälsar Carina Boberg, Ann Cederberg och Lena Ericsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om