Linköping världsmästare i abiturientbaler

En abiturientbal är nästan som en bal på slottet. Klänning för flera tusen kronor, eller hyrd frack, avancerade håruppsättningar och smink kostar också en slant. Dessutom måste deltagarna gå igenom månader av föreberedelse genom intensiv dansträning.

Första paren ut i Stångebrohallen.

Första paren ut i Stångebrohallen.

Foto:

Linköping2012-05-21 06:49


Alla dessa timmars träning syntes i Stångebrohallen i lördags när alla komplicerade dansturer flöt på utan större intermezzon.

Linköpings signum
Olika städer har sina nygamla traditioner som man vårdar ömt men det är förmodligen enbart Linköping som lägger in en sådan kraft och energi i så kallade abiturientbaler. I Linköping har abiturientbalerna utvecklats till en publik- och lokaltraditionell succé.
Abiturientbalen har sina rötter i den gamla studentexamen som infördes 1864 och som sedan upphörde drygt hundra år senare under "revolutionsåret 1968. Abiturient blev eleverna när de anmälde sig till de skriftliga proven.

Champagne och jordgubbar
Sandra Hägglund var en av de hundratals elever som fick uppleva en magisk lördagseftermiddag i Stångebrohallen. Sandra Hägglund tar studenten den åttonde juni på Folkungaskolans samhällsvetenskapliga program.
- Redan den 22:a januari startade vi träningarna inför balen. Vi har tränat varje söndag ungefär en och en halv timma varje gång, berättar Sandra Hägglund som gått igenom 18 träningar för att allt skulle klaffa den stora dagen. Träningen var inte bortkastad på något sätt för det är ett tiotal valser som ska sitta i ryggraden annars får man skämmas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om