Minnesgoda Linköpingsbor minns hur man på 1970 talet tvingades låna till utbetalning av löner. Sedan dess har det rått en näst intill total politisk enighet om hur man ska förvalta linköpingsbornas skattepengar.
Nere på navkapslarna
Linköpings kommun har en jämn och stadig befolkningsökning vilket gör att man kan räkna in ökade skatteintäkter men också högre kostnader för den offentliga verksamheten. Kommunen har säkra intäkter och kan därmed kortsiktigt bygga upp ett eget kapital.
En intern politisk diskussion har pågått under hösten huruvida det är klokt, att placera kommunens kapital på en svajig - svensk börs, eller ej.
Även likviditeten har varit föremål för en viss debatt. Kommunen har på senare tid valt att betala långsiktiga investeringar i kontanta med istället för att ta upp lån. Detta "cashförfarande" är en del av många faktorer som har försämrat kommunens likviditet. För ett par månader sedan körde kommunen nästan på navkapslarna med en usel likviditet men nu verkar det som om det har rätats upp rejält.
- Likviditeten har varit för låg men just nu har den höjts och stabiliserats på en acceptabel nivå, säger Linköpings ekonomidirektör Peder Brandt.
- Vi har ett par hundra miljoner i kassan nu och det är bra. Jämförelsevis ligger en löneutbetalning för en månad i Linköping på cirka 190 miljoner kronor. En av anledningarna till den förbättrade likviditeten ligger i att man fått in pengar från Trafikverket för byggnationen av den Östra länken.
Linköpings ekonomi är stabil
Nu verkar det som om en del av orosmolnen har blåst bort på kommunens ekonomiska himmel. Likviditeten har kraftfullt förbättrats, riskexponering på börsen har mildrats och en diskussion om hur mycket man ska satsa i framtidens investeringar har påbörjats i Linköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!