Regeringen beslutade igår att tillsätta en kommitté där Linköpingsmodellen blir ett av tre områden som ska studeras i en utredning om framtidens äldreomsorg. Den särskilda utredaren ska lämna förslag till åtgärder som främjar äldres hälsa, trygghet och självbestämmande och uppdraget ska redovisas senast den 15 december 2015.
Äldreomsorgens utmaning
Linköpings kommun fick 2013 två vitesförelägganden på vardera en miljon kronor av inspektionen för vård och omsorg och vitesföreläggandet handlar om hemtjänst respektive boendestöd med mera inom psykiatrin. Linköpings kommun ansåg då att vitesföreläggandet var felaktigt.
Inspektionen för vård och omsorg tog över ansvaret för tillsyn från Socialstyrelsen som gjorde inspektioner 2011-2012. Den nya myndigheten gick vidare med samma krav som Socialstyrelsen tidigare hade. Vitesföreläggandet handlade om att Linköpings kommun har valt att arbeta med serviceinsatser i stället för biståndsbeslut inom vissa verksamheter inom hemtjänst och psykiatrin.
Grundtanken är att den enskilde i de flesta fall själv kan bedöma sina behov och ansöka om hjälp, utan att ett formellt biståndsbeslut fattas. Det är ett obyråkratiskt arbetssätt som fungerat väl enligt de uppföljningar som görs regelbundet. Det finns inga klagomål och brukare och anhöriga är nöjda. Med serviceinsatser kan flera personer få stöd genom att insatserna är lättillgängliga och att alla kan få dem på lika villkor. Dessutom kan den som vill söka bistånd enligt socialtjänstlagen finns i Linköping på samma sätt som i andra kommuner.
Linköpings kommun visar vägen
Linköpings kommun var först ut med att erbjuda olika former av omsorg och bistånd utan att tillämpa en traditionell biståndsbedömning. Modellen har fått mycket kritik och socialstyrelsen har till och med utdömt vitesföreläggande i miljonklassen för att man anser att kommunen bryter mot gällande lagstiftning.
Linnea Darell är säkert tillfreds med den utredning som nyligen har tillsatts.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!