Linköpings kommunala bolag får skäll

Branschorganisationen Företagarna fortsätter nu sin stenhårda kritik av Linköpings kommun och dess helägda bolag. Företagarna är en tung organisation som representerar ett stort antal företag i Sverige och just nu filar man på nya anmälningar och besvärsskrivelser mot det man anser vara osund konkurrens och lagvidrigheter i regionen.

Rolf Eklund är mycket upprörd över Stadspartners agerande. Foto: Linnea Jansson

Rolf Eklund är mycket upprörd över Stadspartners agerande. Foto: Linnea Jansson

Foto:

Linköping2012-03-21 07:33


Samtidigt presenterar man en färsk granskning, utförd av Skill, som visar att kommunkoncernen har högre verksamhetsintäkter än vad riksgenomsnittet har. Bakom detta statistiska underlag döljer sig en massiv kritik mot att Linköpings kommunala bolag sysslar med verksamheter som istället skötas sköta av privata organisationer på en öppen marknad.
- En kommun har två delar, myndighetsutövning och tjänsteproduktion för medborgarna. Myndighetsutövningen kan enbart skötas av stat eller kommun men mycket av den tjänsteproduktion som kommunerna tagit på sig skulle kunna skötas bättre av privata företag, säger Företagarnas regionrepresentant Frida Boklund och fortsätter.Kommunerna bör konkurrensutsätta fler områden och nyttja företagen på den privata marknaden istället för att låta de kommunala aktiebolagen sköta om verksamhet som inte tillhör basuppdragen.

Sund marknadsekonomi
Den rapport som Företagarna har låtit göra redovisar i vilken utsträckning Linköpings kommun utsätter sin tjänsteproduktion för konkurrens. Men den hårdaste kritiken riktas nu på det som man kallar för Linköpings helägda värstingbolag, Stadspartner.
- Vi är mycket upprörda efter ha tagit del av den senaste entreprenadupphandlingen som skedde i Norrköping där Stadspartner tog hem anbudet. Vi anser att Linköpings kommun inte följer de utfärdade löftena som gavs för ett år sedan gällande affärerna med Stadspartner. Både politiker och Tekniska Verkens vd Anders Jonsson har lovat att inte fortsätta med den här osunda konkurrensen och dessutom analysera samt utreda konsekvenserna av detta. Men nu gör man tvärt om istället, säger en upprörd Rolf Eklund talesperson för Företagarna i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om