Linköpings universitet får 1,8 miljarder kronor

Linköpings universitet, som firar 40-årsjubileum, har utsetts till värduniversitet för Wallenberg Autonomous System Programs under kommande elva år. Forskningsprogrammet, som ska möjliggöra en världsledande kunskapsbas inom autonoma system, finansieras med 1,3 miljarder kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. En halv miljard satsas dessutom av universitet och företag.

Linköping2015-06-01 07:17


Totalt 1,8 miljarder kronor - den största enskilda utbildningssatsningen i landet någonsin.
- Jag är naturligtvis mycket glad och stolt över att Linköpings universitet fått förtroendet att leda en satsning av den här digniteten.
Vi är ett 40 år ungt universitet och det här visar att vi hittills har arbetat på rätt sätt. Det här blev en fantastisk 40-årspresent, säger Helen Dannetun, rektor för Linköpings universitet.
Så kallade autonoma artefakter, såsom självkörande bilar, obemannade flygande och marina fordon samt smarta robotar har de senaste åren rönt stor uppmärksamhet ur vetenskapliga, samhälleliga, teknologiska och industriella perspektiv. Storskaliga system och system av system, som infrastruktursystem, blir allt mer automatiserade och självorganiserande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om