Med stöd av en stor polisbevakning träffades man i Jägarvallen för att prata om den besvärliga situationen i sitt forna hemland.
Tredje resan
Måndagen den 27 e april satte sig sedan en delegation från Sverige tillhörande Syrisk Svensk förening på ett flygplan för färd till först Beirut och därefter med bil till Damaskus.
I pågående konflikterna i Mellersta östern är det främst Syrien och Irak som har drabbats mest av krig och terrorism de senaste åren. För svenskar i gemen är det nog svårbegripligt hur motsättningarna i området ser ut och hur de uppstått.
Men för de Svensk-Syrier som bor i Sverige för närvarande och de är ganska många, är det enklare att ta ställning för och emot utländsk inblandning och den Syriska regeringspolitiken. Det finns ungefär 200 000 syrier i Sverige i dagsläget. I Linköping bor det drygt 1 500 och i Norrköping cirka 4 00 Syrier. Många av dessa har dubbelt medborgarskap och alla har anhöriga kvar i det krigsdrabbade Syrien. För dessa svensk-syriska medborgarna är det naturligtvis väldigt svårt att besöka sina släktingar i krigszoner på landsbygden och vissa städer men i Damaskus har man en relativt sett hög säkerhetsnivå.
Linköpingsbor besökte ett land i krig
Den 17 e april firade Syrierna och deras förening, Syrisk Svensk förening, sin nationaldag i Linköping och ordförande Sabre Ayoub hade samlat ihop ett par hundra landsmän från bland annat Södertälje, Jönköping, Stockholm och Linköping för att högtidlighålla frigörelsen från Frankrike år 1946.
Sabre Ayoub hälsar på sin vän Josef Arbaj, "Abo Joseff, som äger en jaktbutik. Butiken har efter krigsutbrottet tjänstgjort som en samlingsplats i kvarteret för cirka 200 frivilliga i kampen mot terroristerna.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!