Linköpingskolor utökar sin verksamhet

Det finns möjligheter och godkännande för nya fristående skolor i 25 kommuner inför läsåret 2015/2016. Skolinspektionen har fått in 380 stycken ansökningar om att starta en ny fristående skola eller utöka verksamheten på en befintlig skola. Detta är den summering som Skolinspektionen gör efter att samtliga beslut om tillstånd och avslag behandlats.

Realgymnasiet i Linköping var en av skolorna som fick godkänt av Skolinspektionen.

Realgymnasiet i Linköping var en av skolorna som fick godkänt av Skolinspektionen.

Foto:

Linköping2015-01-05 08:09


Ansökningarna om att starta fristående skola har minskat de senaste åren. På tre år har antalet ansökningar halverats. 44 nya fristående skolor får starta höstterminen 2015. Det är något fler än vad som fick starta höstterminen 2014 men ett lågt antal sett till den senaste femårsperioden.

Inte lika attraktivt
Det minskade antalet beror inte på att Skolinspektionen har godkänt en mindre andel av ansökningarna. Myndigheten godkänner en ungefär lika stor andel av ansökningarna i år som 2011. Det året inkom dock 489 ansökningar om att starta skola jämfört med 164 i år, vilket får genomslag i antalet godkännanden.
Fler grundskolor har godkänts i år än förra året. Antalet gymnasieskolor som får starta fortsätter dock att minska. Sedan 2009 har antalet gymnasieskolor som får starta minskat varje år, från cirka 60 skolor till 10 skolor.
Ytterligare 50 godkännanden har getts till skolor som redan bedriver verksamhet. I de fallen handlar det om utökningar av antalet årskurser eller program.

Fria Läroverken i Linköping, kan utöka elevantalet till hösten.
Fria Läroverken i Linköping, kan utöka elevantalet till hösten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om