Linköpingskonstnär på City art link

Gustav Udd är inget okänt namn,varken i Linköping eller Stockholm.Han har bland annat dansat på Kungliga operan, ställt ut på Östergötlands museum och Fotografiska.

1700-tals ladan där Wasteland kommer visas.Foto:Carolina Thedéen

1700-tals ladan där Wasteland kommer visas.Foto:Carolina Thedéen

Foto:

Linköping2016-09-05 09:30

Nu är han aktuell med nya fotoutställningen Wasteland under City art link.

Hur började ditt dansintresse?

– Jag har dansat och uppträtt sedan barnsben,säger Gustav. Min kära familj har alltid varit tålmodigt trogna supporters i soffan hemma i den småländska byn jag växte upp i. Men det var först när han började på Folkungaskolans musikklasser i Linköping som intresset stegrades, vips var det dans, musikal och barnteaterföreställningar som tog min tid, menar han.

Skadade ryggen

Som sextonåring flyttande Gustav från Linköping för att dansa på Kungliga Balettskolan i Stockholm. Under sista terminen skadade han ryggen. Det var frustrerande att inte kunna dansa, säger han. Men det var också då som fotograferingen kom in i bilden. Hösten efter kom han direkt in på andra året vid Kulturama, Högre Fotografisk utbildning i Stockholm.

Varför just dans och foto i samma kontext? Vad är det som gör det så intressant med just den kombinationen?

– Likt dansen så fångar fotografiet åskådaren och berättar något subtilt utan ord. Det fascinerar verkligen mig, kameran är ett verktyg för att berätta om känslor, fånga moment och visuella konstellationer, säger han. Att ta det till en helt ny nivå helt enkelt.

Monokromt

Finns det någon tanke bakom titeln Wasteland?

– Det finns många bottnar i det, behöver inte vara någon fysisk plats. Vi söker tomhet och ensamhet i en hetsig vardag. Så ödemarken som ett tema var något att spinna vidare på.

Posering, iscensättande och det teatrala uttrycket är dina främsta kännetecken.

Vilka ledord beskriver just den här utställningen?

– Det är karga miljöer, starka dansare, rökbomber och avskalat färgspektrum, säger Gustav.

Hur kommer det sig att du valde just en lada som utställningslokal?

– Det är en murrig och varm 1700-tals lada, vilket blir en bra kontrast till det monokroma och subtila i bilderna, säger han.

Förutom foto och dans jobbar du även med film och tv-produktion. Hur det började det?

– Först var jag produktionsassistent vid Art 89 film, som gjorde web-serier åt Clara Henry, William Spetz samt Keyyo. Under maj till juni i år var jag kostym och scenografiassistent vid långfilmen ”Morran och Tobias - som en skänk från ovan”. Efter det var jag produktionsassistent vid långfilmen ”Dröm vidare” som har biopremiär nästa år. Fram tills nu var jag anställd som produktionsassistent vid Drottningholms Slottsteater vid operaföreställningen ”Don Giovanni”.

Startade danskompani

Har du några kommande projekt?

– Förra året bildade jag tillsammans med Matilda Larsson och Maria Wulcan kompaniet Folke Dansteater och tillsammans med Östgöta Musikens Crusellkvintett skapade vi dans och musikföreställningen Hans & Greta. Det är klassisk balett med live-musik som riktar sig till barn i åldrarna 6-12 år. I våras hade vi 22 föreställningar och direkt efter utställningen går jag på repetition inför den kommande turnén med 40 bokade föreställningar i Sörmlands län, som visas fram till april 2017. Vårt egna dansprojekt har nu fått vingar!

Wasteland visas mellan den 17/9 och 18/9 i 1700-tals ladan vid Hunnnebergsgatan.Vernissage äger rum 17/9 där invigningstal hålls av Gustav själv.Dessutom kommer det även visas ett kort dansstycke på innergården som han koreograferat, för vad är inte bättre än att inviga en dansutställning med en rörelse,menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om