Linköpingskvinna döms för terrorbrott

En 17-årig kvinna från Linköping dömdes av domstolen i Wien för att vara medlem i en terrorsekt. Detta efter att hon gripits av polis i Österrike i december 2015. Domen är fängelse villkorligt.

Linköping2016-02-19 09:25

Kvinnan anmäldes saknad av sin familj då hon försvann från sitt hem i Skäggetorp i december 2015 och antogs vara på väg till Syrien för att där ansluta sig till IS.

Enligt kvinnans föräldrar hade hon under en tid radikaliserats i sin tro. Aftonbladet rapporterade från rättegången om att åklagaren under gårdagens rättegång började med att gå igenom de bevis som finns mot den unga kvinnan, bland annat i form av konversationer på nätet eller i hennes meddelanden mobiltelefon.

På frågan om hon kände sig skyldig svarade hon nekande. När domen sedan följde så var löd domen på ett års villkorligt fängelse i ett år dock behöver hon inte kvarstanna i fängsligt förvar utan får, enligt uppgift, åka hem redan under fredagen.

Kvinnans försvarsadvokat hävdar att det hon nu döms för inte är brottsligt i Sverige. Denne menade även att tanken är fri och att det inte är olagligt att ha sympatier åt ett visst håll. Han menade även att kvinnan varit både väldigt ung och naiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om