Det här är en seger – och inte så liten – för Linköpings kommun som under flera år tillämpade det som allmänt kom att kallas för Linköpingsmodellen. Alltså systemet där personer äldre än 75 år själva kunde bestämma vilken insats – upp till sex timmar i månaden – av hemtjänst de ville ha, utan att behöva genomgå en utredning för att få ett beslut på detta.
Trots att modellen fick stöd av andra kommuner som ville göra, och i många fall gjorde, likadant så var inte Inspektionen för vård och omsorg (IVO) lika imponerad. De hävdade att systemet satte rättssäkerheten ur spel eftersom individen inte hade ett officiellt beslut som gick att överklaga.
Med hot om miljonvite så fick Linköping krypa till korset – tillsammans med ytterligare ett 60-tal kommuner – och under 2016 så slopades modellen.
Men modellen hade väckt intresse och lite drygt ett år efter att den slopades så föreslog Socialdepartementet att lagen skulle göras om så att äldre kan få insatser inom hemtjänsten på ett enklare sätt. I somras trädde lagändringen i kraft och Linköpings kommun kan nu återuppta den – officiellt kallad – förenklade biståndsbedömningen. Nu med än större kraft.
Beslutet togs nyligen av äldrenämnden och Mikael Sanfridson (S), äldrenämndens ordförande, är mycket nöjd.
– Nu behöver vi inte lägga lika mycket pengar på byråkrati och den enskilde kan få den hjälp man själv bestämmer att man vill ha, säger han.
Hjälpen delas in i tre verksamheter som rör personlig omvårdnad, mellanmänskliga relationer och samhällsgemenskap. Hjälpen kan vara allt från städning, tvätt, fixa håret till matinköp, promenader och inte minst ledsagning.
Läs också: Linköpingsmodellen på väg tillbaka
– Ledsagning har varit ett problem, eftersom om en person får en tid hos vårdcentralen om en vecka och behöver hjälp att ta sig dit, så har socialförvaltningen behövt utreda det. Likadant om man behöver hjälp att fixa håret. Nu behövs inte det, säger Mikael Sanfridson.
Linköpingsmodellen är nu också utökad och gäller personer från 70 år och insatser upp till 60 timmar i månaden.
– Att vi satt det taket beror på att när en person får många insatser måste vi göra en biståndsbedömning för att vara säkra på att vi tar hand om personen på rätt sätt.
Är det Linköpings förtjänst att lagen har ändrats?– Vi är i alla fall den kommun som drivit frågan allra hårdast, under flera mandatperioder.