Linköpingsskatten återigen hemma

Den 28 februari slås portarna upp till Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum för att hedra Hans Brask med en utställning med anledninga va att han blev biskop i Linköpings stift för 500 år sedan. Till och med den åtråvärda Linköpingsskatten letar sig dit.

Biskopen vakar över sin medarbetare Charlotte Franzén.

Biskopen vakar över sin medarbetare Charlotte Franzén.

Foto:

Linköping2013-02-21 07:33


Utställningen kretsar självklart kring Biskop Brask och hans vidunderliga levnadsår, men man ser också ett Sverige i periferin som är helt i uppror. De blodiga intrigerna mellan Danmark och Sverige, och även ett Sverige som skiftar kristen gren till protestantismen.
Brask själv, var en väldigt splittrad person med all sin kunnighet. Man säger ibland att han var en av Sveriges första renässansmän, då han var religiös ledare, historiker, godsherre, industriman, politiker och så vidare, vilket man också kommer att upptäcka på utställningen. Något som allmänheten kanske inte vet om är biskopens stora intresse för mat.
Självklart följde han de kristna reglerna, till exempel inget smör eller kött under fastedagarna. Men, det kunde också vara överdådiga rätter vid fest med exklusivt kött och avancerad kryddning, vilket bara adeln hade råd med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om