LiU forskning om Vietnamn

Helle Rydström, docent vid Linköpings universitet, har fått miljonbidrag från Sida för forskning om Vietnam.

Linköping2004-01-23 23:29

Helle Rydström, docent vid tema barn vid Linköpings universitet har fått ett bidrag på 700 000 kronor från Sidas forskningsråd Sarec för sitt projekt om utbildning i Vietnam och dess roll för utsatta barn.
- Det handlar om barn, speciellt flickor, som är funktionshindrade eller av etnisk minoritet och hur detta påverkar deras möjligheter i skolan, säger Helle Rydström.
Projektet kommer att pågå i två år.
- Jag hoppas kunna belysa hur man kan förbättra situationen för utsatta barn, säger Helle Rydström. På sikt handlar det om att försöka kunna göra en insats.

Tio års forskning
Helle Rydström har forskat kring Vietnam i mer än tio år och har gjort långa antropologiska fältarbeten på landsbygden i den Röda flodens delta. Hon har uppehållit sig i landet i mera än två år.
- När jag började min forskning hade landet varit isolerat i många år efter kriget mot Usa och hade just börjat öppna sig igen, säger Helle Rydström.
Jag tyckte det var intressant att se vad som hände för barn, ungdomar och familjen.
Hon har tidigare genomfört två forskningsprojekten på landsbygden i Vietnam. Ett projekt, som blev finansierad av Sarec, gjordes utifrån ett genusperspektiv och undersökte hur flickor och pojkar socialiseras i hemmet och i skolan.
Det andra projektet som nu håller på att avslutas blev samfinansierad av Sarec och Riksbankens jubileumsfond och handlar om ungdomar.
- Ungdomar tillhör en generation som inte var med i kriget och projektet belyser hur de förstår krig och våld samt vilka drömmar de har för framtiden, säger Helle Rydström.

Ett flerårigt projekt
Dessutom ges nu ett bidrag från Sarec på 3,3 miljoner för ett bilateralt forskningsprojekt som Helle Rydström i samarbete med en forskare vid Göteborgs universitet samt en i Vietnam är koordinator för. I projektet ingår ett antal forskare från flera forskningsinstitutioner i Vietnam.
Ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv ska projektet granska hur de senaste 20 årens politiska utveckling i Vietnam har påverkat familjer på landsbygden.
I nuläget bor cirka 80 procent av landets befolkning på landsbygden ofta under fattiga villkor. Projektet beräknas ta tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om