Liu-lektorns lins ska ge skydd mot covid-19

Här är Liu-profilens förhoppning – en kontaktlins som ska ge skydd mot covid-19.

Liu-lektorn Mehrdad Rafat hoppas att hans modifierade kontaktlins ska bidra till att bekämpa covid-19.

Liu-lektorn Mehrdad Rafat hoppas att hans modifierade kontaktlins ska bidra till att bekämpa covid-19.

Foto: Liu, Montage

Linköping2020-08-31 16:00

Mehrdad Rafat, lektor vid Linköpings universitet, har arbetat och forskat kring vävnadsteknik i snart 20 år. Ända sedan viruset började sprida sig har han funderat på hur han skulle kunna hjälpa till i kampen. Nu har han en idé som är på väg att bli verklighet: en naturlig kontaktlins som ska skydda mot coronaviruset. Den täcker hela ögat, laddas med antiinflammatoriska och antivirala läkemedel och ska vara en sköld mot virusinfektioner. Linsen ska fungera i förebyggande syfte, men förhoppningen är att den även ska mildra effekterna för den som drabbats av covid-19. 

Ett av läkemedlen som använts är kortisonpreparatet dexametason som patienter med covid-19 behandlats med.

– Fördelen med läkemedel i en lins, jämfört med att till exempel ta en tablett, är flera, säger Mehrdad Rafat.

– På djur har läkemedlen absorberats under två månader, verkningstiden blir alltså betydligt längre. Linsen är också lättare att arbeta i, och andas i jämfört med om du bär en skyddsmask. 

På  LiU:s hemsida påminner han också:

– Den är tillverkad av naturliga material som efterliknar mänsklig hornhinnevävnad medan andra är gjorda av syntetiska material som plast. Dessa kan beröva ögat på näringsämnen och syre, vilket kan ge rödhet, torrhet, infektion och inflammation.

När kan vi få se linsen användas?

–Vi hoppas ha linsen redo att testas på människor i slutet av detta år. Men först måste vi få den godkänd och finansierad. Regleringsprocesserna är stränga, dyra och tidskrävande. Men jag hoppas att gransknings- och godkännandeprocessen påskyndas under pandemin.

Vilka är den till för?

– Så småningom vill vi att den ska bli tillgänglig för alla, men i ett första skede ska den användas av dem som går i frontlinjen, alltså medicinsk personal som sköterskor och läkare.

Blir den dyr?

– Dyrare än vanliga linser, eftersom det rör sig om naturmaterial, men inte dyrare än att alla som behöver ska kunna få tillgång, hoppas jag.

Två forskargrupper vid LiU står bakom projektet tillsammans med företaget LinkoCare Life Sciences AB, som Mehrdad Rafat är vd för och grundare av. Projektet har också internationella samarbetspartners, Eyeol UK, Care Group India och Gemini Eye Clinics i Tjeckien.

52-årige Rafat och hans team har de senaste åren haft fokus på att, med hjälp av bioteknik, förena läkemedel och proteiner i modifierade hornhinnor för att öka deras effektivitet vid behandling av olika ögontillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!