LiU-utbildning får hård kritik

En majoritet av psykoterapeututbildningarna har så pass allvarliga brister att Högskoleverket ifrågasätter deras examensrätt. Linköpings universitet är ett av dem. De anklagas bland annat för att utbilda i ämnen som inte har tillräcklig vetenskaplig grund.

Linköping2007-05-10 06:30

I Högskoleverkets granskning ingick 18 olika lärosäten. Sex av dem var statliga medan tolv var enskilda utbildningsanordnare. Av dessa klarade sig bara fyra utbildningar. Linköpings universitet var inte ett av dessa och riskerar nu att förlora sin rätt att examinera utbildade psykoterapeuter.
Högskoleverket anser att det är förvånansvärt lite som förändrats i de psykoterapeututbildningar som prövades om de skulle få behålla sin examensrätt för tio år sedan. De har inte utvecklats i takt med förändringarna inom det psykiatriska vårdområdet.
- En utbildning måste hänga med i förändringarna i omvärlden, men många har inte
gjort det. Det har inte hänt så mycket, säger Irene Häggström vid Högskoleverket.
Många utbildningar har dessutom för få studenter och för få lärare som kan ifrågasätta studenternas avhandlingar. Det är därmed svårt att upprätthålla "den högskolemässiga nivån" som krävs för högre utbildning, menar Högskoleverket.
- På en högskoleutbildning måste det finnas utrymme för en kreativ och kritiskt miljö - på en del håll finns inte det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om