LiU utreder misstänkt diskriminering

En kvinnlig student vid sjuksköterskeutbildningen vid Linköpings universitet anser sig ha blivit diskriminerad. Det var när studenten skulle göra sin praktik på sjukhuset som hennes handledare ansåg att hennes kunskap inte var tillräcklig. Studenten å andra sidan anser att handledaren vägrade att godkänna henne på grund av hennes utländska bakgrund. Nu ska ärendet utredas av universitetet.

Linköping2007-05-09 06:29

Det var i februari som sjuksköterskestudenten skulle göra sin praktik under sin sjätte termin på utbildningen. Praktiken skulle göras på Universitetssjukhuset under 26 dagar, men det skulle senare visa sig att praktiken inte blev så långvarig som studenten hade hoppats på.
I början på praktiken tilldelades studenten en handledare som hon tycke sig komma bra överens med. I två bedömningar av studentens praktik såg det ut som att hon skulle kunna klara av att bli godkänd. Efter halva praktiken skrev studentens handledare mycket positivt om henne, men det verkar också ha funnits en viss tvekan. I bedömningen skrev handledaren att om hon skulle utvecklas på samma sätt som tidigare fanns det en möjlighet att hon skulle bli
godkänd.
Det var dagen efter att halva praktiken gått som diskrimineringen ska ha börjat. Då fick studenten en ny handledare, och då började saker och ting ändras. Den nya handledare verkade inte alls lika nöjd med studenten som den tidigare handledaren. Studenten beskriver i sin diskrimineringsanmälan att hon blev kontrollerad och att handledaren ständigt antecknade allt studenten sa och gjorde. Sjuksköteskestudenten menar att hennes handledare lade mer tid på att skriva omdömen i sitt block än att ge återkoppling på hennes färdigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om