Man i 30-årsåldern skjuten till döds i Skäggetorp

En man i 30-årsåldern sköts på onsdagskvällen till döds i Skäggetorp. Mannen, som är känd av polisen sedan tidigare, fördes till sjukhus i ambulans men hans liv gick inte att rädda. Polisen genomförde under kvällen en omfattande insats och ett större område spärrades av.

Mordet ska ha inträffat på en gräsyta utanför ett av lägenhetshusen på Storgården i Skäggetorp. Polisen spärrade under kvällen av ett stort område.

Mordet ska ha inträffat på en gräsyta utanför ett av lägenhetshusen på Storgården i Skäggetorp. Polisen spärrade under kvällen av ett stort område.

Foto: Max Wahlund

Linköping2021-12-29 21:00

Det var vid klockan 17.20 som polisen ryckte ut med ett stort antal patruller efter att ha fått larm om höga smällar som lät som skottlossning vid en adress på Storgården.

– Vi har skickat många patruller till Skäggetorp, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

På platsen, just utanför ett av lägenhetshusen i området, påträffades en skottskadad man. Mannen fick hjälp av ambulanspersonal innan han transporterades till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Strax efter klockan 20 bekräftade polisen att han avlidit på sjukhuset.

Mannen, som var i 30-årsåldern, var enligt Johnny Gustavsson känd av polisen sedan tidigare och mordet kan ha koppling till den pågående konflikten mellan kriminella gäng i Linköping.

– Det är för tidigt att säga, men det går inte att utesluta att det finns en gängkoppling. Det är klart att det är en av de sakerna som ligger nära till hands, säger Johnny Gustavsson och fortsätter:

– Men vi var inte där, vi vet inte om det var så. Det kan också vara personliga motsättningar som har eskalerat, det går inte att veta i nuläget. Men givetvis är en av de första tankarna vi har att det här på något sätt har med ett mönster att göra.

Ett större område runt platsen för skottlossningen spärrades av och under kvällen arbetade polisen grundligt. En förundersökning om mord inleddes och en kriminalteknisk undersökning påbörjades. Polisen pratade med vittnen och andra personer.

På frågan om det finns några misstänkta gärningspersoner svarar Johnny Gustavsson:

– Det är ett jättetidigt skede för oss än så länge, men vi letar brett för att hitta minsta lilla spår att gå efter. Ett otroligt arbete sker just nu med massor av resurser.

– Vi säkrar allt vi kan, både med undersökningsåtgärder där vi letar spår och där vi försöker få tag på människor som kan ha gjort intressanta iakttagelser, fortsätter han.

undefined
Polisen bevakar platsen intill lägenhetshusen där skottlossningen misstänks ha ägt rum.

Under onsdagskvällen befann sig polisen även vid Universitetssjukhuset där ett område också spärrades av.

– Det är för att upprätthålla ordningen, ifall det kommer människor som känner eller tror sig känna den här personen, förklarar Johnny Gustavsson.

Enligt flera uppgifter från Skäggetorp kort efter skjutningen hördes ytterligare ett tiotal höga smällar som kunde uppfattas som skott. Angående det säger dock Johnny Gustavsson att polisen i nuläget inte utreder någon ytterligare skottlossning.

– Det är inget som jag har tagit del av, säger han och betonar samtidigt att polisen är mycket intresserad av iakttagelser och bilder från kvällen i Skäggetorp som kan sättas i samband med händelsen.

Polisen nås på telefonnummer 114 14 eller polisen.se.

undefined
Flera polispatruller och ambulanser larmades till området i Skäggetorp.

Det här var den 13:e skjutningen i Linköping under 2021, och den femte med dödlig utgång. 

Boende i Skäggetorp vi pratar med efter dödsskjutningen är bedrövade, men inte förvånade. En mor och dotter som är ute och går med hundarna säger att skottlossning blivit en vana.

– Det har varit för stilla i Skäggetorp nu. Man har gått och väntat på att det här skulle hända.

En av kvinnorna jobbar i centrum. 

– Jag brukar se de kriminella varje dag. Men sedan mordet på restaurangen har de inte synts till. Det känns mer obehagligt än när jag ser dem.

Vid klockan 18.30 befann sig fortfarande ett stort antal poliser i området.
Vid klockan 18.30 befann sig fortfarande ett stort antal poliser i området.
Skjutningar under 2021

Skäggetorp 26 april: Skottlossning

Berga 19 maj: 20-åring ihjälskjuten

Innerstaden 8 juli: Skottlossning

Lambohov 5 augusti: Skottlossning

Berga 5 augusti: 16-åring ihjälskjuten

Ryd 16 augusti: Skottlossning

Skäggetorp 25 augusti: 30-årig ihjälskjuten

Ryd 15 september: 19-årig man skjuten

Lambohov 6 oktober: 34-årig ihjälskjuten

Stångebro 3 november: 17-åring skjuten

Innerstaden 7 november: Skottlossning

Skäggetorp 15 december: Misstänkt skottlossning

Skäggetorp 29 december: Man i 30-årsåldern ihjälskjuten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!