LO ska skolkampanja

Allt fler ungdomar väljer att stå utanför facket. Detta oroar LO, som nu ska ge sig ut i skolorna för att informera om fackens verksamhet. Men den informationskampanjen kan stöta på problem, eftersom många skolor inte släpper in fack och politiska partier.

Linköping2005-08-03 07:01

- Detta med facket i skolan är jätteviktigt. Tidigare bestämde kommunerna, men nu måste vi fråga varje skola för sig, säger LO:s ordförande, Wanja Lundby-Wedin, som i går gästade SSU:s kongress.
Enligt Wanja Lundby-Wedin handlar facket i skolan inte bara om att ragga presumtiva medlemmar.
- Det handlar också om att vi faktiskt har en kunskap om svenskt arbetsliv, en kunskap som vi vill förmedla till ungdomarna.
De 249 ungdomar från hela Sverige som är ombud på kongressen har ett helt arbetsliv framför sig i en tid då ungdomsarbetslösheten är hög. Det är ingen lysande framtid, precis.
- Det är en svår sitiation i dag, där ungdomsarbetslösheten har ökat. Det viktiga nu är att man har en väldigt tydlig arbetsmarknadspolitik. Till en del handlar det om kommunernas ansvar - de måste se till att ungdomarna får den utbildning de behöver för att klara sig på arbetsmarknaden. Det går inte att vältra över ansvaret på arbetsförmedlingarna och tro att det ordnar sig. En bra utbildning är viktig, och så måste vi ha en bra arbetsmarknadspolitik för ungdomar, säger Wanja Lundby-Wedin.
Många av SSU:s ungdomar har sommarjobbat, med löner från 25 kronor i timmen till upp till 80 kronor i timmen. Linköpings kommun har betalt sina ungdomar 45 kronor i timmen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om