LO vill satsa på arbetsmarknadsutbildning

Fler och fler går arbetslösa och fler och fler hamnar i Fas 3 samtidigt som antalet deltagare i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning minskar oerhört. Det visar siffror från de senaste sex åren som presenteras i en rapport från LO-distriktet i Mellansverige.

LO vill bygga ut den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen som går via arbetsförmedlingen.

LO vill bygga ut den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen som går via arbetsförmedlingen.

Foto:

Linköping2013-03-12 07:39


Ser man till Östergötland var det endast 4,1 procent av de sökande i program med aktivitetsstöd, som deltog i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning under december i förra året.
Under samma period var det 22,1 procent, alltså 2 523 deltagare, som gick in i Fas 3.
LO vill att regeringen investerar i en utbyggnad av arbetsmarknadsutbildningen.
- Vi kan konstatera att man minskar arbetsmarknadsutbildningen och satsar på Fas 3 men det är alldeles för många som står utanför arbetsmarknaden. En yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning ger möjligheter, till exempel för den som inte fullföljt gymnasiet.
LO har länge kritiserat Fas 3 och förespråkat arbetsmarknadsutbildning då vi anser att det är bättre med utbildning än förvaring, säger Sonnie Knutling, Ombudsman LO-distriktet i Mellansverige.

Satsa på unga
En yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning riktar sig till arbetslösa personer över 25 år. Det är en utbildningsform som erbjuds från arbetsförmedlingen och dess utbildningsanordnare. Fas 3 å andra sidan, är det sista steget inom jobb- och utvecklingsgarantin. Ändamålet är att ge den arbetslösa möjligheter till att knyta kontakter och bygga meriter inom arbetsmarknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om