Löftet: S vill bygga 400 nya lägenheter

Fem nya trygghetsboende ska Linköping med omnejd få. Åtminstone om (S) får bestämma.

Vikingstad ska få ett nytt trygghetsboende. Förhoppningen är ett första spadtag nästa år någon gång, säger kommunalråden Elias Aguirre (S) och Mikael Sanfridson (S).

Vikingstad ska få ett nytt trygghetsboende. Förhoppningen är ett första spadtag nästa år någon gång, säger kommunalråden Elias Aguirre (S) och Mikael Sanfridson (S).

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-06-27 19:40

Allt fler blir allt äldre. Det gäller i Linköping precis som i övriga landet. Trots att många tror att det är tvärtom så bor de flesta äldre hemma i sina egna hem. Många klarar sig helt själva, andra kan få hjälp av hemtjänsten. För de med störst omvårdnadsbehov finns vårdbostäder. I Linköping finns 1 200 sådana platser.

Serviceboende är en annan form av boende med stöd, men för att få en plats krävs det också klart uttalade behov. För alla andra, de som egentligen är friska, men kanske aningen skröpliga och med ålderns rätt vill känna sig lite extra trygga, finns inte så mycket att välja på

Det är den luckan som trygghetsboenden ska fylla, är det tänkt. Egentligen helt vanliga bostäder, men med möjlighet till gemensamma utrymmen för aktiviteter och måltider för den som vill ha lite sällskap.

– Det är viktigt eftersom vi vet att allt fler äldre känner sig ensamma. Då är det extra viktigt med utrymmen för samvaro, säger kommunalrådet Elias Aguirre (S).

Tillsammans med partikollegan Mikael Sanfridson, kommunalråd och ordförande i äldrenämnden, presenterar han partiets vision om livet på äldre dagar. Löftet de ger är att fem nya trygghetsboenden ska, åtminstone påbörjas, de närmaste åren framöver.

Vikingstad är en av de orter som får ett sådant boende. De övriga är Linghem, Ullstämma, Djurgården och Ånestad. Totalt rör det sig om 400 lägenheter. Både tvåor och treor.

– Vi ser att vi behöver stärka oss i ytterområdena och i småorterna, säger Mikael Sanfridson.

Äldre ska också kunna bo kvar på sina hemorter – eller i alla fall i närheten – och inte tvingas att flytta in till Linköping för att bo tryggt, är tanken.

Att bygga nytt är dyrt, att bygga trygghetsboende är ännu dyrare, eftersom där finns gemensamhetslokaler som inte är bostäder men som också ska bekostas. Byggkostnader brukar synas på hyran.

Blir det här boenden endast för de med tjockast plånbok?

Svaret blir varken ja eller nej.

– Vi måste hitta ett sätt att erbjuda möjligheten till alla, säger Elias Aguirre diplomatiskt.

Båda politikerna medger ändå, att det är ett bekymmer att nyproduktion är dyrt. De hävdar att det är flera förändringar på gång – inom äldreområdet – som i någon mån ska göra det möjligt att kunna bo billigare.

Men med vetskapen om läget, är det viktigt, enligt Mikael Sanfridson, att fortsätta att höja pensionen och öka bostadstilläggen.

– Då kan man inte sänka skatten, säger han.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!