Lokalproducerat och nära i Tornby

Östgötadagar för medvetna konsumenter.

Linköping2015-10-09 08:15


Bland matvaror från världens alla hörn finner man i mängden lokala guldkorn. Under Östgötadagarna på ICA Maxi vill man lyfta det närproducerade genom att bjuda in alla de producenter som verkar lokalt och som säljer sin varor genom ICA Maxi.

- Det började för drygt fyra år sedan då vi kände att vi ville satsa mer lokalt. Östgötamat uppstod i samma veva så vi valde att samarbeta och använda oss av märkningen i butiken, förklarar Johan Östlid, marknadsansvarig på ICA Maxi.

Vid kakdisken står Malin Persson från Kisapepparkakor och bjuder förbipasserande på de små läckerheterna.

- Våra pepparkakor är ekologiska och fair-trademärkta. De bakas traditionellt på plåt i Vidingsjö och gräddas utifrån bagarens känsla. Därför blir varje pepparkaka olik den andra, eftersom allt bakas för hand och ingenting är automatiserat, berättar Malin Persson innan hon sträcker fram burken med hjärtan. Det är svårt att motstå.

Längre ner i butiken står Agnes Johansson och Magnus Töllborn från Börslycke gård. Här står marmeladen på rad. Hallonlakrits, fikon, blåbär, choklad och chili samt jordgubb och rabarber är bara några av de läckra smaker som finns. Marmeladen produceras av bland andra Agnes Johansson.

- Börslycke gård var en besöksgård från början. Då sålde vi marmeladen i vår lilla gårdsbutik. Efter ett tag tog det fart. Nu säljs marmeladen bland annat här i Delidisken på Maxi, på Boställets vedugnsbageri och på vårt konditori i Borensberg.

Magnus Töllborn räcker fram en sked med hallon- lakritsmarmeladen. En klar favorit. Egentligen är varenda smak en klar favorit. Det blir svårt att välja.

- Smakerna funkar till allt från pannkaka till ostar, säger Magnus Töllborn. Till pannkakan kanske den hemmagjorda och smarriga kolasåsen passar allra bäst dock.

Läs mer i fredagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om