Lokalt naturbeteskött på bordet 2018

Vikten av betande djur som går ute på våra ängar är tyvärr inte något självklart idag när bönder slåss för sin existens oavsett om det är mjölkbönder eller andra verksamma inom jordbruket. Vill vi fortfarande ha öppna och forcerbara landskap i vår närhet är det dags att stödja våra bönder i regionen.

Louise Ridderström Alenbrand och Östgötamat går vidare i samarbetet med Vreta kluster.

Louise Ridderström Alenbrand och Östgötamat går vidare i samarbetet med Vreta kluster.

Foto: Tommy Pettersson

Linköping2016-07-26 11:00

Lokalproducerade produkter är det bästa sättet att vara med att värna om det svenska lantbruket. Det behövs naturligtvis också politiska och organisatoriska stödinsatser för att bönderna ska överleva.

Vreta kluster samarbetar

Helene Oscarsson som är verksamhetsledare på Vreta Kluster och, Louise Ridderström Alenbrand, verksamhetsledare på Östgötamat är två eldsjälar inom samma "bransch" som nu intensifierar sitt och sina organisationers samarbete.

I juni påbörjades en förstudie på Vreta Kluster i syfte att kunna erbjuda östgötarna ett lokalt naturbeteskött. Förstudien beräknas vara klar till årsskiftet och förhoppningen är att ett lokalt naturbeteskött ska finnas tillgängligt för konsumenten under 2018. Bakom satsningen står Linköpings kommun i samverkan med Vreta Kluster, Östgötamat och Naturbeteskött i Sverige.

– Varje serverad måltid med naturbeteskött hjälper till att bevara vår unika natur. Förutom att köttråvaran är lokalt producerad, och därmed har korta transporter, så hjälper naturbetesdjuren till att hålla marker med höga naturvärden öppna, säger Helene Oscarsson, verksamhetsledare på Vreta Kluster.

Bjärka Tinnerö och Roxens strandängar

I Linköping finns flera marker med viktiga naturvärden och många rödlistade arter som är helt beroende av att markerna hålls öppna av betande djur. Några exempel är Eklandskapet i Tinnerö, Strandängarna längs Roxen och Eklandskapet i Bjärka-Säby.

I Världsnaturfondens färska Köttguide där man bedömt kött med hänsyn till hur de påverkar klimatet, den biologiska mångfalden och djurens välfärd, är det endast naturbeteskött och ekologiskt kött som fått grönt ljus.

– Allt fler vill veta varifrån maten kommer och hur djuren fötts upp. Det gäller såväl konsumenter som offentliga aktörer som skolor och sjukhus. Här finns en stor möjlighet för Linköpings kommun att uppfylla detta samtidigt som vi gynnar både naturvärden och det lokala näringslivet. Dessutom har vi redan vårt väl inarbetade varumärke Östgötamat som tillsammans med certifieringssystemet för Naturbeteskött inom Svenskt Sigill säkerställer att Linköpings Naturbeteskött står för alla de miljö- djuromsorgs- och klimatvärden som kunderna förväntar sig, menar, säger Louise Ridderström Alenbrand, verksamhetsledare på Östgötamat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om