Lokförarens hårda kritik: "Flera incidenter där"

Lokföraren Veronica Elm blev inte förvånad när hon fick läsa om den tragiska dödsolyckan vid övergången i Hackefors. Det var inte särskilt oväntat, säger hon.

Veronica Elm, lokförare, och hennes kolleger har i flera år varnat för den obevakade övergång i Hackefors där en 15-årig pojke dog efter att ha kolliderat med ett tåg.

Veronica Elm, lokförare, och hennes kolleger har i flera år varnat för den obevakade övergång i Hackefors där en 15-årig pojke dog efter att ha kolliderat med ett tåg.

Foto: Victor Bomgren/Privat

Linköping2023-06-29 19:02

Veronica Elm är lokförare och kör Krösatåget den aktuella sträckan. Att olyckan inträffade där den gjorde var inte oväntat för henne eller hennes kolleger, säger hon.

– Vi har haft flera incidenter på samma ställe tidigare. De cyklar så oförsiktigt där och det händer ofta att man får tuta och bromsa. Trafikverket har kollat på den här övergången. Men, som sagt, de prioriterar annat, säger hon.

För en lokförare finns det inte en chans att hinna stanna.

– Det går inte, tar flera hundra meter att få stopp på ett tåg, säger hon.

Hon tillägger:

– Dessutom är det en del buskar där, så man är väldigt nära när man väl upptäcker någon.

Vad som kommer att hända nu är oklart. Oftast händer ingenting, menar hon. Mera än att man kanske sänker hastigheten på tågen under en tid.

– Men det är ingen långsiktig lösning eftersom tågen inte kommer att hålla tiden.

Enligt Veronica skriver hon och hennes kolleger mycket rapporter hela tiden, men de delar upplevelsen av att inget händer.

– Att något ska behöva hända innan det kan bli en förändring. Man fattar inte varför. Just våra banor har ju massor av obevakade övergångar.

Hon menar att bara ett stängsel som skulle tvinga cyklister att kliva av cykeln skulle förbättra läget.

Har du själv varit med om någon liknande tragisk händelse i ditt yrkesliv?

– Ja, men det var ingen olycka. 

Hon förstår inte varför den farliga övergången inte byggs bort.

– Har man inte råd att sätta upp bommar kanske man bara ska sätta staket där och på det sättet göra att folk måste ta en annan väg över.

När jobbar du nästa gång?

– På lördag ska jag jobba och åka den sträckan. Det är klart att jag kommer hålla lite extra koll, säger hon.

Hon har varit i kontakt med sin kollega som uppger att hen efter omständigheterna mår hyfsat. 



Trafikverkets presschef Bengt Olsson berättar att det röjdes upp runt plankorsningen för två veckor sedan. Anledningen till det var att det skulle gå att se tillräckligt långt för at avgöra om det kommer ett tåg.

– Vi kommer att utreda den här händelsen så långt vi kan, men det är också en polisfråga. Plankorsningen finns tyvärr inte med bland de plankorsningar som prioriteras just nu. Samtidigt sker det fler incidenter vid övergångar där vi har bommar – anledningen har vi inte kunnat sätta fingret på.                                                    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!