Just offentligt upphandlad mat handlar det om när Peter Borring medverkar på Vretagymnasiet 27 oktober. Under rubriken
Hur stor roll spelar matens ursprung? för han en dialog med med bönder, skolpersonal och andra involverade i skolmat.
- Upphandlingen kan lätt få ett skevt fokus. Man kontrollerar hur hög procentuell andel som är ekologisk och tävlar med andra kommuner om det. Samtidigt så verkar det inte så viktigt var maten kommer ifrån, påpekar LRF-ordföranden.
Han anser att det offentliga köken ska rikta in sig på svensk mat. Inte minst för att öka den svenska matproduktionen vilket Peter Borring är viktigt av flera skäl.
- Sverige har ett moraliskt ansvar att ha hög matproduktion för att minska avtrycken på andra håll i världen. Det vi konsumerar i Sverige är till 50 procent importerad mat, en av de högsta siffrorna i Europa.
Vi ska inte stänga gränserna och vara protektionistiska men jag oroar mig över att vi importerar mycket mat men exporterar förhållandevis väldigt lite. Vi borde kunna exportera mycket mer, klargör han.
Transparens
I skolköken och i andra offentliga kök vill han se svenska råvaror, helst lokalt producerade, och och inte halvfabrikat som kan komma från stora utländska aktörer. Han påpekar att politikerna här har ett stort ansvar.
LRF-bossen vill se mer svensk mat
Matens ursprung är en ständigt aktuell fråga med många delmoment. Peter Borring, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i Östergötland, ger här sin syn på några av infallsvinklarna. Han pekar på hälsofördelar med svensk mat, trendbrott i konsumentval och vägar till högre kvalitet på skolmat.
Peter Borring, ordförande i östgöta-LRF, har många synpunkter och insikter och matens ursprung och varför svenskt är bäst.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!