LRF främjar lokalproducerat för klimatets skull

Peter Borring är ordförande i LRF Östergötland, Lantbrukarnas riksförbund, som i år är huvudsponsor till Årets kock och semifinaltävlingen i Linköping.

Peter Borring på LRF Östergötland knyter kontakter med bönder och andra utställare - här på mässan får de visa upp sig.

Peter Borring på LRF Östergötland knyter kontakter med bönder och andra utställare - här på mässan får de visa upp sig.

Foto:

Linköping2013-10-12 04:07


- Min roll är egentligen att gå runt här och vara glad. Arrangörerna har verkligen lagt ner ett enormt jobb här på matmässan, säger han glatt.
LRF har de lokala kontakterna och lyfter tillsammans med producenterna fram det som man är stolta över i Östergötland i matväg.
- Många är anonyma annars, men visar nu ett ansikte utåt. Vi tycker att de gör bra produkter som de med gott samvete kan distribuera.
Här har vi världens bästa djurskydd!
Han berättar att hela 52 procent av vår mat är importerad, just i Sverige importeras mer mat än någon annanstans i Europa.
- Vi vill komma bort från att varannan tugga vi sätter i oss är producerad i utlandet. I stället vill vi knyta ihop konsumenter och bönder. LRF jobbar med näringspolitik och bygger opinion för svensk mat. Hela skogsbruket och trädgårdsnäringen ryms under deras paraply. Totalt har de kontakt med 63 olika branscher. Peter Borring påpekar att endast fyra procent av svenskarnas mat köps ekologisk.
- Den småskaligt förädlade maten är en viktig värdebyggare. Det pekar på att det även framledes behöver finnas prisvärd mat med effektiv produktion som ändå är skonsam för miljön. Han listar tre tips för en bättre kosthållning: För det första ska man försöka köpa svensk mat, det är viktigare än att den är ekologisk. För det andra behöver köttkonsumtionen minskas, och när man köper kött ska det vara svenskt om det är möjligt. Och för det tredje behöver vi engagera oss i den offentliga maten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om