LRF JO-anmäler myndigheter

Titt som tätt höjs röster om att bönderna har haft svårt att klara sin likviditet på grund av allt för sena utbetalningar av EU stöd och sänkningarna av avräkningspriset till mjölkbönderna är kännbara och högaktuella. Men nu handlar det om en betydligt allvarligare sak.

Linköping2012-09-04 06:44

Sverige har nyligen åkt på en straffavgift på cirka 700 miljoner kronor till EU på grund av vad som kallas för felaktigt utbetalda stöd till svenska bönder. Nu går LRF ut och JO-anmäler myndigheternas hantering av det nyligen framförda återkravet av gårdsstöd som skickats ut.
LRF anser att Jordbruksverkets och länsstyrelsernas hantering av återkraven av gårdsstöd inte är rättssäker utan bör granskas av JO.

Rättsligt osäkra beslut
Tusentals lantbrukare har fått återkrav retroaktivt av de gårdsstöd som betalats ut för åren 2005-2007. De har fått lägga mycket tid på att reda ut svårbegripliga beslutsunderlag och myndighetsbeslut. Många bönder har sökt stöd i god tro att bestämmelser ska gälla. Men när definitionen av vad som är jordbruksmark ändras över åren blir det kommunikationsproblem.
LRF s ordförande i regionen, Peter Borring, betraktar detta som ett felaktigt, retroaktivt och konstigt förfasrande.
- Många östgötska bönder har fått retroaktiva återbetalningskrav på EU-ersättningar, ersättningar som vid det aktuella tillfället varit godkända.
Utan tydlig kommunikation och service från ansvariga myndigheter upplever nu lantbrukarna en stor irritation, frustration och rättsosäkerhet när grunderna för återbetalningen hänvisar till förändringar framåt i tiden som vid ansökningstiden inte existerade, säger LRFs regionordförande Peter Borring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om