Lyckat projekt ger barn framtidstro

Sedan fyra år tillbaka träffas olika barngrupper för att utbyta erfarenheter om livet i sitt nya hemland och hur det är att vara på flykt från det gamla. I samband med att Linköping i höst tar emot barn från Somalia som redan har anhöriga i staden, startar ytterligare två grupper.

Jan G Persson, projektledare för Barn i väntan och barn i start.

Jan G Persson, projektledare för Barn i väntan och barn i start.

Foto:

Linköping2012-11-22 07:44

Varje vecka träffas åtta barn mellan sju och tjugo år i Skäggetorps kyrka för att prata om livet efter flykten från hemlandet. Gemensamt för dem är att de försöker skapa sig en ny tillvaro i ett nytt land.
- Vi försöker skapa en miljö där barnen kan prata om sina upplevelser och om hur deras liv ser ut just nu, säger Jan G Persson, projektledare.

Ny framtidstro
Verksamheten Barn i väntan och Barn i start startade 2009 i Linköping. Bakom verksamheten står Svenska kyrkan och Individuell människohjälp i samarbete med bland annat kommunen och landstinget.
- Både vi och skolan märker att barnen mår bättre när de får prata. Barn som deltagit i grupperna uttrycker att de har blivit gladare av att träffas, trots att ämnena vi pratar om ofta är sorgliga. Det viktiga är att de delar något och många uttrycker att de faktiskt kan se en framtid. Jan G Persson både håller egna grupper och utbildar andra för att göra det. Trots att han har tiotals år som lärare bakom sig överraskas han över den roll skolan har för barnen i gruppen.
- Att skolan är barnens värld framkommer tydligt under våra träffar. Vad som händer där är avgörande för dem. En del barn har en förälder som är död och ibland fungerar skolan som en fristad där man slipper tänka på det som är jobbigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om