Många turer för stulna traktorer

Det var i december 2015 som två stycken dyrbara traktorer stals i Linköping för att senare återfann på ett trailersläp i Klaipėda, Litauens enda hamnstad. Nu visar sig inte allt vara som man tidigare trott i fallet med de stulna John Deere traktorerna.

Nyss såg härvan kring de stulna traktorerna ut att kunna nystas upp. Nu ser det mörkare ut. Foto: Roelof Stroetinga

Nyss såg härvan kring de stulna traktorerna ut att kunna nystas upp. Nu ser det mörkare ut. Foto: Roelof Stroetinga

Foto:

Linköping2016-02-29 12:53


Länets bönder, och då främst de som ägt en traktor av det amerikanska märket John Deere, har prövats hårt under förra året och polisens utredningsbefäl Björn Goding är den som arbetar med dessa.

Det talas har talats om så många som 60 stulna traktorer i hela landet. Varv ett 20-tal i Östergötland.

Dock kom ett genombrott under helgen 18 till 20 december då polisen fick information att två stulna traktorer hittats på ett lastbilsflak i Litauen. Björn Goding sa då att det nog rörde sig om att genombrott i den omfattande utredningen kring de organiserade stölderna av de dyrbara jordbruksredskapen.

- Nu var det inte riktigt så enkelt som det först verkade. Våra kollegor i Litauen släppte ju den man som körde traktorerna i hamnen och då trodde vi nog att vi hade vår man eller i vart fall så var vi övertygande om att han hade något med saken att göra. Nu verkar det som om han var oskyldig och att det var helt rätt att släppa honom då han inte haft vetskap om vad som fanns på det släp han drog av båten, menar Björn Goding vid Linköpingspolisen.

De stulna traktorerna kördes ombord på en trailer och kördes från Linköping till Karlskrona. Där kopplade dragbilen ifrån släpet. Därifrån drogs det sedan ombord på färjan till Klaipėda i Litauen. Sedan kopplades en annan dragbil till där och körde av färjan.

- Chauffören är troligen helt oskyldig och har bara fått en arbetsorder från sin arbetsgivare. Möjligen kan ha ett finger med på något sätt och då kan kanske det kan röra sig om ett häleribrott. Vad gäller den dragbil som kört de stulna traktorerna från Linköping så står den inte att finna, eller som Björn Goding uttrycker det, "den är puts väck".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om