Trafikverket sänker hastigheten: "Stressar lokförarna"

Den tragiska dödsolyckan vid Hackefors i Linköping gör att många personer uppehåller sig i närheten av järnvägsövergången. Nu sänker Trafikverket tågens hastighet förbi platsen.

En minnesplats har skapats där den tragiska dödsolyckan inträffade i förra veckan. Nu sänker Trafikverkets tågens hastighet förbi platsen.

En minnesplats har skapats där den tragiska dödsolyckan inträffade i förra veckan. Nu sänker Trafikverkets tågens hastighet förbi platsen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-07-03 12:36

I onsdags omkom 16-åriga Filip efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid en obevakad järnvägsövergång. Kvällen därpå samlades över 200 personer vid olycksplatsen, med tända ljus och blommor, för att sörja och hedra 16-åringen. Nu väljer Trafikverket att tillfälligt sänka hastigheten förbi platsen, från 80 till 40 km/h – något som P4 Östergötland var först med att rapportera om.

– Det har börjat röra sig mycket människor där, vid någon typ av minnesplats, och då finns det alltid risk att folk rör sig på spåren igen. Därför sänker vi hastigheten så att vi har något så när möjlighet att stanna, säger presschefen Bengt Olsson.

Hur påverkar det tidtabellen?

– Ytterst marginellt. Det handlar om en försening på som mest upp till fem minuter.

undefined
Tio meter från järnvägen. Det är enligt Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, ett säkert avstånd från spåret.

Vidtar ni några fler åtgärder efter olyckan?

– Inte som det ser ut nu. Vi hade röjt sikten två veckor innan olyckan.

Enligt Bengt Olsson är tio meter ett säkert avstånd från spåret.

– Det fortsätter att komma tågtrafik vid järnvägsövergången och det är en farlig plats, så man måste vara jätteobservant. Jag bara hoppas att man håller sig på ett säkert avstånd från spåren om man vill besöka platsen, säger han och fortsätter:

– Att det samlas mycket folk i närheten av spåren, där de inte brukar vara, är också något som stressar lokförarna väldigt mycket. Säkerhetsansvaret vid den här typen av plankorsningar ligger tyvärr väldigt mycket på de personer som vistas i närheten eller som ska ta sig över järnvägsövergången, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!