Manifestation för offren i Bagdad

Det finns nästan 4 000 irakier i Linköping som kommit till Sverige under de senaste decennierna och de allra flesta på grund av att man tvingats fly från hemlandet.

Man tände ljus för offren från Karadi.

Man tände ljus för offren från Karadi.

Foto: Tommy Pettersson

Linköping2016-07-15 18:00

Den irakiska föreningen i kommunen har ett par trehundra medlemmar mer eller mindre aktiva i organisationen och för en tid sedan arrangerade man en solidaritetsmanifestation med anledning av det terrordåd som en självmordsbombare från Daesh, (IS) begick i Bagdad nyligen.

Ny taktik?

Minst 200 personer dödades och hundratals skadades i bombattackerna som skedde centrala Bagdad i början av juli i år Det var i stadsdelen Karada som en bilbomb nära en restaurang detonerade först och därefter exploderade en andra bomb vid en marknad i de östra delarna av Bagdad. Terrorgruppen Daesh tog på sig ansvaret för den första explosionen och i ett uttalande av terrorsekten säger man att attacken var riktad mot shiiterna i området.

Dood Gorgis ordförande i den irakiska föreningen och dottern Clara Gorgis, sekreterare i föreningen var två av de cirka tvåhundra personer som samlats på Stora torget för att visa sina sympatier och tända ljus för offren i Bagdad.

– Vi måste protestera mot det hemska som hände i Bagdad. Det är ett krig som pågår just nu i Irak, ett krig mot civila. Det sägs att denna attack var en hämnd för att Daesh förlorat staden Falluja men det värsta är att de krafter som tjänar pengar på kriget genom att sälja vapen fortsätter att stödja terroristerna, säger Dood Gorgis som är född i Bagdad vilket även hans dotter Clara är.

– Många familjer, kvinnor, barn och unga människor som var ute och handlade inför festligheterna som avslutar Ramadan drabbades av bomberna. Helt oskyldiga människor, säger Clara Gorgis vidare.

– Vi i Irakiska föreningen måste stå upp för vårt folk och stödja kampen mot terrorismen även om vi bor i Sverige.

Vad bör göras?

Terrorgruppen Daesh har förlorat städerna Falluja, Ramadi, Hit och Rutba och det är enbart en tidsfråga innan man förlorar den viktiga staden Mosul.I takt med att Daesh förlorar mark i Irak såväl som i Syrien har man trappat upp självmordsbombningen mot civila i Irak. Det område där västvärlden kan göra mest nytta idag är att förhindra att Daesh rekryterar nya terrorister. Många Svenskar har rest ner till framförallt Syrien och deltagit i kriget mot civilbefolkningen där.

Vid manifestationen på torget deltog även kommunalrådet Birgitta Rydhagen från miljöpartiet. Kommunalrådet deltog som privatperson i sympatiaktionen men hon sitter även i ett interreligiöst nätverk som arbetar med flyktingfrågor i Linköping.

– Det är väldigt viktigt att vi i Sverige uppmärksammar alla hemska terrordåd var helst de uppträder runt om i världen. Vi kan bidra i kampen mot terrorn genom att förebygga rekryteringen av nya terrorister från Sverige, sägerBirgitta Rydhagen.

Clara Gorgis, Hussein Mohammed, Dood Gorgis och  Birgitta Rydhagen var på Stora torget.
Clara Gorgis, Hussein Mohammed, Dood Gorgis och Birgitta Rydhagen var på Stora torget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om