Advokaten: Mannen har erkänt dubbelmordet 2004

Efter en utredning som pågått i närmare 16 år kom genombrottet: En 37-årig man har anhållits som misstänkt för dubbelmordet på Åsgatan. Mannen har i förhör erkänt dådet som skakade Linköping.

Det var på morgonen den 19 oktober 2004 som åttaårige Mohammed Ammouri och Anna-Lena Svenson angreps av en knivbeväpnad man.

Det var på morgonen den 19 oktober 2004 som åttaårige Mohammed Ammouri och Anna-Lena Svenson angreps av en knivbeväpnad man.

Foto: Privat, Mikael Svensson

Linköping2020-06-09 13:56

Dubbelmordet i Linköping skedde den 19 oktober 2004. En ensam, knivbeväpnad man mördade åttaårige Mohammed Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson på Åsgatan. 

Polisen lyckades i ett tidigt skede säkra dna från gärningsmannen på en butterflykniv – men trots att tusentals män har fått lämna dna i utredningen har den skyldige inte kunnat identifieras. Fram till nu. 

Strax före klockan 07.00 på tisdagen slog den regionala insatsstyrkan till mot en adress i Linköping och grep en 37-årig man som vid tiden för brottet var 21 år gammal. Gripandet beskrivs av åklagarkammaren som "odramatiskt och effektivt". 

Mannen som nu sitter anhållen misstänkt för morden är tidigare ostraffad. Han har bott på adressen sedan 2011.

37-åringen hade anhållits redan vid 14-tiden på måndagen i sin frånvaro efter beslut av kammaråklagare Britt-Louise Viklund, som nu leder förundersökningen.  

Det som ledde fram till gripandet var polisens beslut att testa en ny metod som visat sig vara framgångsrik i USA. Polisen lät i ett pilotprojekt skicka dubbelmördarens dna-profil till amerikanska släktforskningssajter i ett försök att hitta personer med en liknande dna-profil. Släktforskaren Peter Sjölund har utifrån resultatet lagt ned ett omfattande arbete på att ringa in en krets av potentiella gärningsmän. I början av veckan fick så polisen besked om att en 37-årig man från Linköping var högintressant i utredningen. 

På tisdagseftermiddagen meddelade åklagaren att 37-åringen efter gripandet har dna-topsats och att Nationellt forensiskt centrum har lämnat förhandsbesked om positiv träff på den anhållne mannen. Detta innebär i klartext att 37-åringens dna-profil är identisk med den dna-profil som säkrades på brottsplatsen på Åsgatan. 

Som en följd av detta valde åklagaren genast att skärpa misstankegraden mot mannen från skälig misstanke till sannolika skäl misstänkt för mord i två fall.

37-åringens advokat, Johan Ritzer, satt under tisdagen med på ett förhör på polishuset i Linköping. Advokaten berättar att 37-åringen, strax efter klockan 14.00, valde att erkänna för polisens förhörsledare att han det var han som låg bakom dådet. 

– Hans inställning är att han erkänner att han tagit livet av pojken och kvinnan, säger Johan Ritzer och fortsätter:

– Jag kan i nuläget inte säga något mer om vad min klient har sagt i förhör.  

Hur mår din klient efter att ha erkänt att han låg bakom dådet?

– Han mår okej, efter omständigheterna. 

Polisen fick nytt hopp om att kunna klara upp dubbelmordet på Åsgatan år 2018. Anledningen var att amerikansk polis hade upptäckt en ny metod för att lösa ouppklarade våldsbrott genom att använda dna-teknik i kombination med släktforskning. Den amerikanska polisen lyckades identifiera en man i 70-årsåldern som misstänktes för en serie mord och våldtäkter i Kalifornien. Mannen, kallad för "The Golden State Killer", anklagades för tolv mord och ett 50-tal våldtäkter under en period av 40 år.

Det som under alla år gjort utredningen om dubbelmordet på Åsgatan besvärlig för polisen är att det inte har framskymtat något som helst rimligt motiv till dådet. Det finns till exempel ingenting som tyder på att mördaren skulle ha hyst någon form av agg till offren eller deras familjer.   

Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp kom i tidigt skede fram till att gärningsmannen sannolikt led av en psykisk störning. 

Dubbelmordet på Åsgatan 2004.
Dubbelmordet på Åsgatan 2004.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!