Maraton med fokus på genus

Inne i Passagens konsthall kunde man under torsdagen vara delaktig under ett genusmaraton. Det är Linköpings universitet och Passagens konsthall som har samarbetat fram konceptet Hör och häpna, Forskare på stan.

Linköping2012-05-05 04:06

Eftermiddagens schema var fullspäckat med forskare som föreläste inom deras ämne av expertis. Det talades om allt från pappaledighet till hjärtinfarkter, män med bilar och genus på jobbet, varför man blir sjuk och kvinnors företagande.

Snabba vändningar
Varje forskare fick tala i tjugo minuter vardera, inklusive publikens frågor, och alla Linköpingsbor som befann sig i krokarna var välkomna att lyssna.
- Det är spännande och roligt att ha ett sådant här samarbete. Det finns intressanta kopplingar mellan konst och forskning. Grundforskning är alltid närvarande, säger Christer Fällman, konstverksamhetschef på Passagen.

Synlig genusvetenskap
Föreläsarna har valt själva att vara med i maratonet och sammanlagt blev det hela femton olika ämnen som betades av.
- Det här är ett roligt sätt att synliggöra genusvetenskapen samt att visa på den kunskap som finns vid Linköpings universitet i dessa frågor, säger Elisabeth Samuelsson, Koordinator på Forum vid Linköpings universitet. Genusforskningen som bedrivs vid Linköpings universitet är ett av vetenskapsrådets excellenscentrum, vilket innebär att forskningen som bedrivs där är av hög kvalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om