Marian reste vidare – till jobb och lägenhet

Teaterföreställningen Bröllopsresan som sattes upp på Stora teatern i Norrköping och senare på teatern i Linköping 2015 väckte stor uppmärksamhet hos teaterpubliken.

Marian jobbar med material hantering på bygget i Övre Vasastaden. Foto: Tommy Pettersson

Marian jobbar med material hantering på bygget i Övre Vasastaden. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-12-12 10:00

Pjäsen som handlar om EU-migranten Gabriela och hennes makes resa från Rumänien till Sverige provocerade och utmanade vår fördomar.

Egna upplevelser

Pjäsen byggde på ett omfattande intervjuarbete, där bland andra tiggare, hjälparbetare och östgötar fick berätta om sina upplevelser kring tiggeri och tiggare

Utmanar fördomar

Östgötateatern tog kulturen till hjälp för att skildra hur humanismen är på väg att förlora kampen mot rädslans och föraktets nedbrytande makter.

I den nyskapande teaterföreställningen, Bröllopsresan, om tiggarnas liv, satte ensemblen i en tre timmar lång föreställning fingret på vår ofullständiga inställning till våra så kallade EU-migranter.Rumänerna sökte ett bättre liv, bort från fattigdom och utanförskap.

Förebild Marian

En av de personer som stod som förebild i pjäsen var Marian Mistocli och hans liv har tagit en helt annan riktning nu. Han sitter inte längre under tullbron utan något arbete eller bostad.

Resan till ett jobb

Marian flyttade från Rumänien till Italien där han vistades i sex år. Därefter bar det iväg till Sverige 2012.

– Jag kommer ursprungligen från en liten by i Rumänien som heter Focsani. I mitt hemland jobbade jag som diversearbetare på byggen. 2014 kom jag till Linköping och då hade jag varken något arbete eller bostad. Jag kom i kontakt med teatern genom dokumentärpjäsen som först sattes upp i Norrköping. Det var teaterfolket som gav mig tipset att ta kontakt med Cocozza på Botrygg. Han gav mig då först ett jobb i Norrköping 2014 och sedan fick jag en ny anställning i Linköping, säger Marian och fortsätter.

– Jag jobbar nu med materialhantering i Övre Vasastaden och är väldigt nöjd med min anställning. Jag har även fått en lägenhet i Linköping så allting har ordnat sig till det bästa. Man litade på mig och det har betytt väldigt mycket för mig.

Ramverket i Bröllopsresan var en historia om det rumänska paret som efter den ekonomiska krisen tvingar paret att lämna ett fungerande liv i Italien. Syftet med resan genom Europa var att finna jobb och bostad vilket nu har förverkligats för Marian Mistocli.

Från tiggeri utanför Hemköp till ett eget jobb. Foto: Tommy Pettersson
Från tiggeri utanför Hemköp till ett eget jobb. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om