- Dessa organiserade stölder blir allt mer vanliga och är det inte cyklar så är det hästsadlar eller traktorer. I och med att vi köper allt dyrare cyklar så har de blivit än mera begärliga för tjuven att stjäla, menar Patrick Petersson, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta.
- Många slarvar även med att låsa sin cykel och då är det lätt att "låna" den när man inte orkar gå hem en sen kväll på krogen. Men det finns sätt att skydda sig mot stölder och det är att använda ett rejält lås till att börja med, fortsätter Patrick Petersson. För att undvika risken att bli av med din cykel ska du först och främst satsa på ett lås av hög kvalitet, gärna ett extra vajerlås om du har en dyr cykel. Låset bör sitta fast runt ramen för att göra svårare för tjuven.
- Använd ett lås som är godkänt av Stöldskyddsföreningen och har den välbekanta ögonmärkningen, säger Patrick Petersson, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta. Parkera inte cykeln centralt nattetid, och lås fast den i ett fast föremål med kedja eller vajer. Om du tvingas parkera där det är vanligt med stölder, kan du minska risken ytterligare genom att också ta av sadeln och ta med den. Det gäller att göra det mindre lockande att stjäla cykeln. Men risken att drabbas av stöld kan minskas i flera led. En effektiv och kompletterande metod är DNA-märkning.
- Det är väldigt enkelt att pensla på DNA-lösningen på cykeln och även på andra stöldbegärliga saker som exempelvis datorer, smycken och tavlor, berättar Patrick Petersson. Varje flaska har en unik DNA-profil som registreras på dig. Märkningen är nästintill omöjlig att ta bort och kan hittas av polisen med hjälp av en UV-lampa, om du skulle bli bestulen. Med en varningsdekal på cykeln visar du att den är stöldskyddsmärkt, något som avskräcker då det är svårt att sälja stöldmärkta saker vidare. Ägaren till föremålen registreras både i nationella och internationella databaser, vilket gör att polisen har stor chans att identifiera ägaren av en cykel som återfinns.
- Om du råkar ut för en cykelstöld ska du först och främst göra en polisanmälan. Dels för att vi kräver det för att du ska få ersättning, dels för att det ökar din chans att få tillbaka cykeln, avslutar Patrick Petersson, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta.
Märk din cykel - innan tjuven tar den
Cyklarna vi äger blir allt mer dyrbara och därmed ett än mer begärligt byte för tjuven. Länsförsäkringar Östgöta rapporterar om att 2015 stal det cyklar för 4,7 miljoner i länet vilket är nästan en dubblering mot föregående år.Kostnaderna för cykelstölder i Östergötland har ökat för fjärde året i rad enligt statistik från Länsförsäkringar Östgöta. 2012 uppgick kostnaderna till 2,7 miljoner och 2015 hamnade siffran på 4,2 miljoner. Det flesta cyklar som stjäls kommer aldrig tillbaka och att de hamnar även någonstans utomlands då det inte är helt ovanligt att utländska ligor opererar i länet.
Foto: Scanpix
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!