Marschera för livet och klimatet

Drygt 300 demonstrationsdeltagare tågade och cyklade från Borggården till parken utanför S:t Larskyrkan där man höll tal och hoppade samt hoppades på ett bättre klimatarbete.

Ungefär trehundra personer marscherade för klimatet. Foto: Tommy Pettersson

Ungefär trehundra personer marscherade för klimatet. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2015-11-30 09:56


I söndags genomfördes Global Climate March på 2 300 platser i fler än 170 länder och miljontals människor världen över kommer inför klimatmötet i Paris att göra sina röster hörda för ett hållbart och rättvist klimatavtal.

Även i Linköping samlades man under parollen "Tillsammans för klimatet". Flera organisationer hade gått ihop för Global Climate March och miljöansvarigt kommunalråd Nils Hillerbrand höll ett av talen i S:t Larsparken.


- Vilken härlig uppställning det blev här i Linköping. Den här marschen är ett sätt för oss att manifestera stöd och vara med att påverka världens beslutsfattare som måste agera nu. Den globala uppvärmningen påverkar ekosystemet och människor tvingas på flykt. När världens länder nu rapporterat in sina åtaganden till FN:s klimatpanel visar det sig att de motsvarar en uppvärmning på mellan 2,7 och 3,5 grader. En utveckling som skulle få förödande konsekvenser för vår jord, säger miljöpartisten Nils Hillerbrand och pekar på att man måste ta ett lokalt ansvar.

- Målet att bli koldioxidneutral kommun 2025 medför en höjd nivå och ökade krav på vårt klimatarbete. Vi tillför nu resurser för det arbetet, utan att ge avkall på andra viktiga miljöfrågor.

Läs mer i måndagens papperstidning

Demonstrationsdeltagarna fick upp värmen när man hoppade för klimatet. Foto: Tommy Pettersson
Demonstrationsdeltagarna fick upp värmen när man hoppade för klimatet. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om