Med busskort i skärgården

Arkösund, S:t Anna och Gryts skärgård är dolda och mycket underskattade områden av både Östgötar såväl som av mer långväga turister. Det talas mest om Stockholms skärgård och Bohusläns arkipelag men vårt län har minst lika vackra och intressant besöksmål i vår närhet.

Från Fyrudden i Valdemarsvik kan man vända och åka åt andra hållet.

Från Fyrudden i Valdemarsvik kan man vända och åka åt andra hållet.

Foto: Tommy Pettersson

Linköping2016-07-04 11:00

Den östgötska skärgården består i stora drag av en natur som inte är exploaterad och därför finns det många platser för både kontemplation och äventyrliga naturupplevelser. Man kan fågelskåda, campa, paddla, simma, cykla, vandra, eller varför inte ta en tur med båt och utnyttja Östgötatrafikens busskort på ett trevligt sätt.

Sex linjer

Sedan 2012 finns kollektivtrafik i skärgården. Det är i första hand de som bor och lever i skärgården som nyttar båtarna och under vintertid lokalboende förtur. Båttrafiken består av sex linjer som trafikerar öarna i skärgården i Norrköpings, Valdemarsviks och Söderköpings kommuner. Båtarna är tillgänglighetsanpassade och gör resan enklare bland annat för dig som har en funktionsnedsättning. Kollektivtrafiken i skärgården går enligt en tidtabell med fasta tider för avgång och angöring i land men man måste ringa och beställa resan dagen innan.

Båtluffa i skärgården

Förutom kollektivtrafiken finns det ett antal andra linjer som man kan använda sig av. I år finns det möjlighet att dagligen, under perioden 26 juni till och med den 21 augusti båtluffa bland öarna i Arkösunds, Sankt Annas och Gryts skärgårdar.

Man ansluter via Arkösund, Tyrislöt eller Fyrudden. Knutpunkt där du kan byta båtlinje är Harstena. Man kan även boka boende på ett antal av de öar som finns längs rutten. Vill man inte stanna över natt, efter en dag i skärgården, tar man båten tillbaka samma dag.

Från Arkösund tar man sig till ett stort antal vackra platser i den Östgötska skärgården.
Från Arkösund tar man sig till ett stort antal vackra platser i den Östgötska skärgården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om