Mer än bara fysik - Parkour Linköping

Man kan förenklat kalla parkour för en hinderbana i stadsmiljö. Men, det är mer än så, det är en filosofi i att ta sig över hinder.

Kimberley French och Daniel Modig.

Kimberley French och Daniel Modig.

Foto:

Linköping2013-11-29 08:02


Namnet parkour användes först 1998 och betyder bana eller rutt. Det skapades av David Belle i början av 1990-talet i Lisses, en förort till Paris. Det man sedan gör är fysiska övningar som att hoppa mellan tak eller ledstänger; man använder vad stadsdjungeln har att erbjuda av hinder.
- Vi bygger upp vår kropp fysiskt och psykiskt för att få bort mentala hinder och detta kan även tillämpas i vardagen. Till exempel att göra hopp på hög höjd behöver inte betyda att det är fysiskt svårare, men hindret är mentalt i och med att man tänker på själva höjden, förklarar Kimberley French. Parkour Linköping som förening har inte funnits speciellt länge, men tränat ihop har man gjort desto längre.
- Vi gick ihop från gruppen Outside Parkour till det vi är idag. Sammanlagt är vi runt 15 stycken som kör. Just nu tränar vi två gånger i veckan, en ute och en inne. Enda kravet vi har är åldersgränsen på 16 år, säger Daniel Modig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om