Linköpings kommun fick i juni 2016, i runda tal, 43 miljoner kronor till minskade barngrupper i förskolan i ett riktat statsbidrag. En första utvärdering skickas nu till Utbildningsdepartementet för uppföljning av arbetet. Utvärderingen visar att barngrupperna i förskolan minskat och nu består i snitt av 8,3 barn per grupp.
Ger resultat
- Vår ambition har varit att minska barngrupperna i Linköping och det är glädjande att se resultatet av arbetet. Mindre barngrupper ger barnen större möjlighet att ta del av det pedagogiska arbetet och ger barnen en tryggare uppväxt. Vår förhoppning är att det också kommer att leda till högre kunskapsresultat under skolgången och ökad jämlikhet i skolan, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande, socialdemokraten Jakob Björneke.
Mindre men flexibla
Samtidigt som kommunen beviljades de 43 miljonerna fick utbildningsförvaltningen i uppdrag att säkerställa att samtliga kommunala förskolor frångick avdelningskonceptet och istället skapade mindre och flexibla barngrupper under dagen. Något som ger barnen mer tid med vuxna, vilket ökar tryggheten och ger mer tid för den pedagogiska utvecklingen.
- Detta är början på ett utvecklingsarbete inom förskolan som fortsätter. Vi vill att fler barn ska delta i förskolans verksamhet och att pedagogerna ska få mer tid med varje barn för att kunna fördjupa det pedagogiska arbetet, avslutar Jakob Björneke.