Mer skjutvapen i omlopp

Rikspolisstyrelsen och Tullverket fick 2011 regeringens uppdrag att minska införseln av illegala skjutvapen till Sverige. Ett uppdrag som förnyades 2012 och igår överlämnades redovisningen till inrikesminister Anders Ygeman. Redovisningen visar att tillgången och användningen av skjutvapen i kriminella sammanhang fortsätter att öka.

Det går bra att lämna in sina skjutvapen till polisen för säkerhets skull.

Det går bra att lämna in sina skjutvapen till polisen för säkerhets skull.

Foto:

Linköping2014-11-17 08:06


Tullverket målar i rapporten upp en mörk bild av läget då man noterar att omfattningen av smugglingen i post- och kurirflödet är större än vad som tidigare presenterats.

Det skjuts lite allmänt
Likaså har skjutning på offentliga platser ökat och beskrivs i rapporten som omfattande.
Även efterfrågan inom de kriminella kretsarna på skjutvapen har ökat, vilket gör att utbudet idag bedöms vara mindre än efterfrågan.
- Införsel av illegala skjutvapen till Sverige utgör ett allvarligt samhällsproblem och efterfrågan tillskrivs i stor utsträckning den grova organiserade brottsligheten, säger Anders Ygeman i ett uttalande.
Smuggling av vapen i delar vilka monteras ihop i landet har också uppdagats i större omfattning. Västra Balkan är alltjämt ett väsentligt ursprungsområde och smugglingen från regionen sker företrädesvis i motorfordon till Sverige. Tullverkets beslag av skjutvapen har ökat kraftigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om