Miljoner till Kulturskolan

Från förste juli i år tar kultur- och fritidsnämnden över ansvaret för Linköpings kulturskola och i höst ska personalen bland annat få utbildning i metoden El Sistema.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth, flankerad av Karin Olanders, har fattat beslut om ett tilläggsanslag till Kulturskolan.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth, flankerad av Karin Olanders, har fattat beslut om ett tilläggsanslag till Kulturskolan.

Foto: Tommy Pettersson

Linköping2016-06-28 08:00

Kultur o fritid tar över

För 2016 finns 500 000 kronor avsatta men Kultur- och fritidsnämnden begärde ett tilläggsanslag på 3.5 miljoner för kompetensutveckling och provverksamhet med El Sistema-inspirerade arbetsmetoder för 2016-2018. Utbildning, införande och uppföljning står på agendan.

Delegationsbeslut

Ordförande,Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har fattat ett beslut på delegation om att begära tilläggsanslaget från kommunstyrelsens markeringsmedel för sammanhållen stad.

Fokus för arbetsmetoden El Sistema är barn och ungdomar i socialt utsatta områden. Undervisningen sker i nära samarbete med förskolor och skolor i områdena. El Sistema-inspirerade arbetsmetoder kommer att användas inom samtliga uttrycksformer (idag musik, dans, teater, bild och form).

Arbetet med El Sistema har på andra orter visat sig väldigt framgångsrikt för att nå barn som inte hittar till Kulturskolan i vanliga fall, så vi ser det som en viktig del i att se till att alla barn får möjligheten att lära sig spela instrument, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.

En provverksamhet av El Sistema-inspirerade arbetsmetoder ska genomföras till och med 2018 för att sedan utvärderas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om