Minskad tappning i sjön Yxern?

Det verkar nu som om det närmar sig en lösning både på kort och lång sikt när det gäller den låga vattennivån i sjön Yxern.

Anders Jonsson Tomas Petersson och Bruno Nilsson samhällsbyggnadschef från Västervik deltog i överläggningarna i Linköping.

Anders Jonsson Tomas Petersson och Bruno Nilsson samhällsbyggnadschef från Västervik deltog i överläggningarna i Linköping.

Foto: Tommy Pettersson

Linköping2016-07-01 13:00

I gårdagens tidning redogjordes det för del ett i den träff som representanterna för Tekniska verken i Linköping, Vimmerby kommun, Västerviks kommun, Botorpströmmens vattenråd samt Yxerns regleringsföretag anordnade.

Fortsatta diskussioner

Mötet var till för att diskutera en möjlig lösning på regleringsproblematiken i sjön Yxern. Mötet var konstruktivt och alla representanter var samstämmiga om själva problematiken och dess allvar, och enades om hur frågan ska tas vidare.

För att hantera situationen på kort sikt beslutades att en gemensamt undertecknad begäran kommer skickas till Länsstyrelsen i Kalmar län om att få göra avsteg från gällande vattendom, i syfte att snarast möjliggöra minskad tappning i sjön.

– Det är mycket positivt att de berörda parterna idag har uppvisat stor enighet i hur problematiken ska lösas, tycker Nils Hillerbrand, styrelseordförande för Tekniska verken i Linköping och fick medhåll från regleringsföretaget i Yxern.

– Vi är positiva till att hitta en samförståndslösning på både kort och lång sikt, säger Ola Palmquist, styrelseordförande i Yxerns Regleringsföretag.

Lite längre perspektiv

För att lösa problematiken på lång sikt ska nu samtliga intressenter verka för att en ny vattendom ska komma tillstånd, efter en modern miljöprövning av förutsättningarna för vattenkraft i Yxern. En process som dock kan ta upp emot tre år.

– Sjön Yxern betyder oerhört mycket för oss alla i Vimmerby kommun och våra besökare. Att nu omgående få till stånd en låg tappning är en nödvändighet, som glädjande nog alla närvarande parter står bakom, säger Tomas Petersson, kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun.

Nils Hillerbrand tycker att de berörda parterna har visat upp stor enighet i hur problematiken ska lösas.
Nils Hillerbrand tycker att de berörda parterna har visat upp stor enighet i hur problematiken ska lösas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om