Misstänkt bomb var bouleklot

Med en hjullastare försökte rånarna ta sig in i Securitas omlastningsdepå i centrala Linköping. Men de misslyckades. Porten gav inte vika.

Rånförsök mot Securitas. Foto: Daniel Bennelid

Rånförsök mot Securitas. Foto: Daniel Bennelid

Foto:

Linköping2007-05-25 06:18

Innan de försvann från platsen lämnade de däremot en misstänkt bomb, som senare visade sig vara en väska med bouleklot.
Vid 06.43 i går morse slog de till. Rånarna körde rakt in med en hjullastare i Securitas omlastningsdepå på Junkersgatan i det förre detta Riksbankshuset. Efter rånet försvann de i en ljus Volvo V70. Längs färdvägen slängde rånarna ut fotanglar för att förhindra efterföljande.
Enligt vittnesuppgifter till polisen sågs en bil köra igenom Rydskogen. Senare samma förmiddag hittades en den ljusa V70 Volvon utbränd vid Glyttinge camping.
- Den stals under natten på Rejmes, säger Lars-Ove Jonsson, presstalesman vid Polisen i Östergötland.
På Rejmes stals också en svart Volvo XC70, med registreringsnummer UZF 134, som inte har hittas av polisen - en bil de också är intresserade av att veta mer om.
Enligt vittnesuppgifter som kom in till polisen tidigt på torsdagsmorgonen ska fem män ha varit inblandade i rånet. Två av dem körde iväg i den ljusa Volvon medan de andra tre sprang till fots. Sent på torsdagseftermiddagen hade inte polisens bild av händelsen förändrats.
- Vi går på fortfarande på fem maskerade män. Fem sågs i samband med rånet och två sticker i Volvon och tre springer därifrån, säger Lars Ove Jonsson.
Senare hittas också uppbrända kläder i närheten av Lektorshagen - dessa tror polisen kan ha något med rånet att göra.
Ett vittne tipsade också polisen om en silverfärgad Volkswagen Golf som kan ha varit inblandad i rånet.
- Den sågs någon dag innan och kan ha använts för rekognosering. Den är vi intresserade av, säger Lars-Ove Jonsson.
Den bilen stals inte utan är en hyrbil med registreringsnumret MKR 249.
- Det finns observationer att gärningsmännen ska ha sprungit åt det hållet, säger han.
Men rånet mot omlastningsdepån var ett misslyckande för rånarna. De fick inte med sig några pengar. Hjullastaren lyckades inte forcera portarna tillräckligt för att rånarna skulle kunna ta sig in. Inte heller ska någon ha skadats vid rånet även om det fanns personal i lokalen. Det är fortfarande osäkert om de var beväpnade. De lämnade däremot en misstänkt bomb på platsen och stora delar av området fick avspärras i väntan på att polisens bombtekniker skulle anlända från Stockholm. Efter att bombgruppen anlänt spärrades ännu större områden av. Strax innan halv tre på torsdagseftermiddagen hävdes däremot den yttre avspärrningen i området. Senare på eftermiddagen släppte polisen alla avspärrningar på platsen.
Den misstänkta bomben visade sig sent på torsdagseftermiddagen vara en väska med bouleklot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om