Att Östergötland är ett matlän och Linköpings kommun har många bra och driftiga matproducenter. De har ofta det krångligt när det kommer att kunna vara med och slåss när de ska ske offentliga upphandlingar. I Finland togs nyligen ett beslut om att man enbart skulle upphandla livsmedel som producerats inom de krav som ställs på den inhemska matproduktionen.
Förenkla för bättre käk
– Kommunen är en stor part när det kommer till att tillhandahålla mat och i Linköpings kommun serverar närmare 40 000 portioner mat varje dag, säger Fredrik Lundén, moderat kommunalråd, och fortsätter:
– Vi vill på olika sätt förenkla för de livsmedelsproducenter som finns i kommunen så de ska kunna leverera till kommunen och vara med och slåss i olika upphandlingar, menar Fredrik Lundén vidare och får medhåll av både Christan Gustavsson, ordförande för moderaterna i Östergötland samt ordföranden för LRF i Linköping Per Wendler, själv lantbrukare med verksamhet strax utanför Linköping.
Svårt att stå sig
Att det är svårt att kunna konkurrera med utländska producenter som har en helt annan djurhållning, andra lagar att rätta sig efter och andra skatter, miljökrav och mer därtill. I det inlämnade förslaget till strategi står det att läsa "Kommunstyrelsen ges i uppdrag att utarbeta en strategi så att upphandlingar av livsmedel som köps in av kommunens verksamheter produceras enligt de krav som ställs på svenska producenter".
– Det är verkligen dags att vi börjar prata om den mat vi äter och den som produceras här i närheten, menar Christian Gustavsson som lovar att Moderaterna kommer att lägga fler förslag i samma anda.