Modernt militärhistoriskt museum

Är det så att man inte har något att göra på sommarlovet och semestern men enbart vill lägga en dag eller något sådant på ett event då finns det ett alternativ i Linköping.

Flygvapenmuseum i Malmslätt är ett alternativ för de som vill ha en dagsutflykt. Foto: Tommy Pettersson

Flygvapenmuseum i Malmslätt är ett alternativ för de som vill ha en dagsutflykt. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-06-13 14:00

Flygvapenmuseum är ett militärhistoriskt museum som är både barnvänligt och ett modernt interaktivt ställe där man bland annat kan gå in i en Helikopter, som kallas ”Bananen”. Man kan lyssna i hörlurar hur olika flygplansmotorer låter och även prova hur det är att stå i en riktig storm.

Äkta flygplansvrak

Provsitt flygplanet Draken 35 eller flyg själv i en likadan simulator som riktiga stridspiloter tränar i. Och passa på att se ett alldeles äkta flygplansvrak. Flygvapenmuseum i Linköping är ett museum där barnen kan leka och lära sig alldeles gratis.

– Vi har tänkt på hela familjen, men särskilt mycket på barnen, när vi har planerat museet, säger Yvonne Olofsson, en av museipedagogerna på Flygvapenmuseum. Vi har ett särskilt familjespår i utställningen och även science centret Flyglabbet, med massor av experiment och stationer där barnen kan lära sig mer om aerodynamik.

Äkta JAS 39

En av de mest populära avdelningarna på museet är science center Flyglabbet där fokus ligger på experiment kring flyg, luft och aerodynamik. En station där många stannar länge är Blåsningen, tre starka luftpelare där man kan leka med bollar och tygstycken för att själv experimentera med luft och vind. Vid en annan station kan man själv testa att styra ett modellplan i en vindtunnel med hjälp av olika roder.

Barnen kan också prova på att vara flygledare, göra piloternas eget simultantest eller flyga själv i någon av de fem-sex olika simulatorerna. För de vuxna och lite äldre ungdomarna finns en äkta JAS 39 Gripen-simulator man kan boka tid i. Där får man med hjälp av en instruktör testa att flyga en Gripen.

DC-3:an

En särskild utställning i sommar är Djur och krig. Det är en vuxenvänlig barnutställning som visar hur djur har använts i försvarsarbete och krig genom åren. Även i de fasta delarna av museet finns det mycket spännande att upptäcka för barn. Som exempelvis det alldeles äkta flygplansvraket av DC-3:an som sköts ned över Östersjön på 50-talet.

– Den delen av utställningen är full av mystik och många barn vill hålla någon i handen när de tittar på vraket. Det är en oerhört spännande historia om hur DC-3:an försvann och sedan hittades efter så många år. Det blir en väldigt konkret berättelse om Sverige, kalla kriget och neutralitetspolitiken som man kan prata med barnen om.

Genom hela utställningen guidas barnen av Flygvapenmuseum egna maskotar måsen Viggo och draken Drakel. De har till exempel finns en egen audioguide för barn med en tillhörande karta. Ibland dyker figurerna också upp i egen hög person någonstans på museet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om