Mord, rån och omorganisation

Så var polisåret 2015.

Polisens bombgrupp ryckte ut till Linköpings och stadsdelen Hejdegården då en bomb hittades på en parkering vid Vallhallagatan. Foto: Tommy Pettersson

Polisens bombgrupp ryckte ut till Linköpings och stadsdelen Hejdegården då en bomb hittades på en parkering vid Vallhallagatan. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2015-12-23 10:25


Polisens år har i mångt och mycket präglats av den omfattande omorganisation som skedde årsskiftet 2014/2015. Många missnöjda och kritiska röster har höjts gällande den största förändringen av polisen på 50 år. Olösta mord, skjutningar men även ett lugnare Linköping är vad som är mest utmärkande för polisens arbetsår 2015.

Den stora omorganisationen av polisen då hela polisen blev en enda stor enhet hade det förberetts för under lång tid men likt att stora förändringar så har den inte löpt smärtfritt. Något Linköpings Tidning tagit upp vid ett flertal tillfällen under 2015. Kort sagt går kritiken ut på att personalen känner sig överkörd, organisationen blir toppstyrd och flera polisstationer, de i Åtvidaberg och Kisa, kommer att läggas ner. Ulrika Herbst, som är högsta chef i det nya polisområdet, svarade på kritiken och visade sig även ha förståelse för den till viss del och menade även att det alltid gnisslar lite i leden då man organiserar om.

Första delen av det nya året var orolig i Linköping och mycket av detta handlade om de kriminella gäng som låg i luven på varandra. Detta kulminerade i början på mars då en 24 - årig man mördades på Slöjdgatan strax utanför Linköpings direkta centrum. En 28 - årig man anhölls och greps senare som misstänkt för gärningen men släpptes senare. Mordet på Slöjdgatan är ännu ouppklarat även om polisen har en god bild över hur det hela ska gått till.

Den 15 april sköts en person som anses vara en av de ledande inom den organiserade kriminella världen i Linköping, utanför en sportbar i Skäggetorp. Polisen grep sedan en 49-årig man för skotten mot gängledaren och den 49-årige mannen fälldes sedan för mordförsök men överklagade och fick sitt straff reducerat. Men turerna i fallet innebar att flera inom den kriminella sfären suttit bakom lås och bom under varierande tid och det har inneburit att det varit lugnt i, framför allt i Skäggetorp, under sommaren och fram till nu.


I Norrköping har det varit desto oroligare med en lång rad skjutningar, mord och mordförsök samt olika knivattacker. Under hösten har det varit flera knivöverfall i centrala Norrköping, varav ett med dödlig utgång, och även i Finspång har det skett två mord under 2015. Varav det senaste som skedde den gångna helgen fortfarande är ouppklarat.

Det förefaller även som om det är oroligt när det kommer till den organiserade brottsligheten i Norrköping. Det tyder inte minst den skottlossning som skedde mot en videobutik på S:t Persgatan på. Butiken har tidigare varit utsatt för både rån, utpressning och ägaren ska ha blivit beskjuten i sin bostad. Enligt uppgifter förekommer det även spelverksamhet i den aktuella butiken.

Nationella insatsstyrkan fick däremot bryta sig in i Hells Angels klubblokal på Stockholmsvägen söndagen den 20 december under spektakulära omständigheter så man stoppade tågtrafiken förbi lokalen samt förbjöd folk att gå till sina närbelägna arbetsplatser. I skrivande stund sitter det 11 personer häktade för sin inblandning i den skottlossning som var orsak till själva inbrytningen i klubblokalen.


Ett flertal rån där främst yngre gärningsmän varit delaktiga har skett Linköping under hösten. Gärningsmännen har varit beväpnande med kniv. Polisen har dock lyckats gripa flera av dem och just i skrivande stund utreds det om några av rånen har samma gärningsmän. När det kommer till de båda rånen mot ICA i Linghem och mot Preemmacken i Ryd så hade polisen långt om länge misstankar om. Polisens bombgrupp fick skyndsamt ta sig till Linköpings och stadsdelen Hejdegården den 22 oktober då en bomb hittades på en parkering vid Vallhallagatan.

Bomben sprängdes senare av bombgruppen och ingen person kom till skada.

Länets bönder, och då främst de som ägt en traktor av det amerikanska märket John Deere har haft anledning att känna sig darriga. Traktorer har stulits i parti och minut. Polisen utredningsbefäl Björn Goding är den som arbetar med dessa och det talas om så många som 60 stulna traktorer i hela landet.

Varav ett 20-tal i Östergötland. Dock kom ett genombrott under helgen 18 till 20 december då polisen fick information att två stulna traktorer hittats på ett lastbilsflak i Litauen. Björn Goding beskriver det som ett genombrott i den omfattande utredningen kring de organiserade stölderna av de dyrbara jordbruksredskapen.

Ett år går fort och så även för dem som ska upprätthåll lag och ordning. Nu tar ett nytt år vid, med allt vad det innebär.

Ulrika Herbst svarade på kritiken och visade sig ha förståelse för den till viss del. Foto: Tommy Pettersson
Ulrika Herbst svarade på kritiken och visade sig ha förståelse för den till viss del. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om