Mordförsök kan kopplas till X-team – offrets far hotad

Polisen misstänker att det finns ett samband mellan ett mordförsök och ett mord i Skäggetorp. Åklagaren uppger att polisen undersöker eventuella kopplingar till det kriminella gänget X-team, som försöker kontrollera narkotikahandeln i stadsdelen.

Den 25 november förra året blev en man skjuten i magen på Skäggetorpsgatan (bilden till vänster. Den 15 februari i år sköts en 21-årig man till döds på Sörgårdsgatan i samma stadsdel (bilden till höger).

Den 25 november förra året blev en man skjuten i magen på Skäggetorpsgatan (bilden till vänster. Den 15 februari i år sköts en 21-årig man till döds på Sörgårdsgatan i samma stadsdel (bilden till höger).

Foto: Corren

Linköping2020-04-29 16:30

På eftermiddagen den 25 november förra året blev en ung man, som planerat att sälja cannabis, skjuten med två skott på Skäggetorpsgatan. Ett av skotten träffade honom i magen med livshotande skador som följd. 

På tisdagen dömdes en 22-årig man, som polisen misstänker har kopplingar till det kriminella gänget X-team, till fängelse i tolv år för mordförsök.

Av domen framgår att det inte fanns några tekniska bevis som band 22-åring till brottet. Den fällande domen byggde istället till stor del på att brottsoffret vågade peka ut gärningsmannen – och stå fast vid sitt utpekande under rättegången. 

Anhöriga till den skjutne mannen har utsatts för påtryckningar för att förmå brottsoffret att ta tillbaka sina uppgifter. På julafton blev brottsoffrets far hotad av en man som kom upp bakom honom och utbrast: "Om din son säger sanningen i tingsrätten så kommer din familj letas upp och försvinna." 

Den 15 februari i år skedde dessutom ett mord på Sörgårdsgatan i Skäggetorp som kopplas till mordförsöket. Någon sköt med ett vapen rakt genom dörren till en lägenhet som tillhör den skjutne mannens familj. En 21-årig man, som var kusin till den skjutne mannen, befann sig bakom dörren och skadades så svårt att han dog. 21-åringen hade inga kopplingar till den kriminella världen och beskrivs som en "skötsam ung man". 

Kammaråklagare Helene Gestrin leder utredningen om mordet på Sörgårdsgatan. 

– Jag kan bekräfta att vi tittar på samband mellan mordförsöket den 25 november och mordet den 15 februari. Sättet som mordet skedde på tyder på att det finns kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Helene Gestrin bekräftar även att polisen undersöker om mordet kan ha kopplingar till det kriminella gänget X-team, som är ett supportergäng till mc-klubben Bandidos. 

– Men vi kan inte binda upp oss vid en bestämd teori, säger åklagaren.

Under rättegången om mordförsöket vittnade en polis om att det förekommer mycket narkotikahandel i Skäggetorp – och att det framför allt är X-team som styr handeln. Polisen vittnade även att den som vill höja sin status i gänget kan begå ett grovt brott. 

Advokat Evin Cetin, är målsägandebiträde till den man som blev skjuten i magen den 25 november. Hon säger: 

– Även om tingsrättens dom är en lättnad så lever min klient med en inre sorg över att hans kusin avrättades till följd av att han medverkade och pratade med polisen under förundersökningen och i tingsrätten. Min klient och hans familj har levt under en enormt stor press med påtryckningar efter att han inte låtit sig tystas ner av dödshoten som riktats mot honom och hans familj, säger advokat Cetin och fortsätter: 

– Kraven som framförts till min klients pappa har varit att han inte ska medverka i förhör med polisen eller medverka i tingsrätten. När min klient inte följde kraven och dödshoten blev den tragiska följden att hans 21-årige kusin avrättades brutalt i en av familjens bostäder. 

Så sent som förra veckan anhölls en man i 20-årsåldern som misstänkt för mordet på Sörgårdsgatan den 15 februari. Han försattes dock på fri fot eftersom åklagaren inte ansåg att bevisningen var tillräcklig för att begära honom häktad. 

– Men misstankarna mot mannen kvarstår och utredningen fortsätter, säger Helene Gestrin. 

Bandidos och X-team

Bandidos är en internationell mc-klubb som grundades i Texas 1966. 

Klubben fick sin första fullvärdiga avdelning i Sverige 1995. Numera har Bandidos avdelningar på flera orter i Sverige. 

Under 1990-talet var Bandidos inblandad i en våldsam konflikt med Hells Angels. X-team är en supporterklubb till Bandidos. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!