MP: Barn ska kunna cykla till skolan

Service, handel och mötesplatser ska finnas för alla. I stan ska det finnas flera gröna ytor och barn och unga ska kunna cykla och gå tryggt till skolan. Det är några förslag som Miljöpartiet i Linköping vill satsa på under nästa mandatperiod.

Det behövs platser som Hospitalstorget, där man inte behöver köpa något för att kunna få en sittplats, säger miljöpartisterna Björn Immerstrand och Rebecka Hovenberg.

Det behövs platser som Hospitalstorget, där man inte behöver köpa något för att kunna få en sittplats, säger miljöpartisterna Björn Immerstrand och Rebecka Hovenberg.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-06-11 18:30

Gemensamt för förslagen är man ser närhet till service, fritidsaktiviteter och mötesplatser som lika viktiga oberoende av om det handlar om Ekholmen, Vikingstad eller centrala Linköping.

– Det är viktigt att poängtera att det inte bara handlar om citykärnan, säger Björn Immerstrand som är tvåa på Miljöpartiets lista till fullmäktige.

Miljöpartiet vill se att fler hyreslägenheter byggs i tätorter där det av tradition finns fler villor och bostadsrätter.

– Det måste vara möjligt att bo kvar på en ort man trivs på, även om man av olika skäl inte kan bo kvar i sin villa, säger Rebecka Hovenberg, etta på samma lista.

Något annat som partiet vill gå till val på är hur grönområden i Linköping ska utvecklas.

– Vi vill utveckla grönskan. Där det finns träd finns det svalka. Träden skapar ett mikroklimat och människor mår bra i en grön stad, säger hon.

Fler cykelbanor och cykelstråk är ett annat av partiets förslag, men också att göra det lättare att ta sig fram till fots utan att samsas om utrymmet med cyklisterna. Som alternativt transportmedel är dock cykeln viktig.

– Vi har en jättepotential att utöka antalet cyklister i Linköping, om vi bara vågar investera i cykelvägar som gör att det går att ta sig till stan på i rimlig tid, säger Björn Immerstrand.

Men det handlar inte om en motsättning mellan cykel och bil, poängterar han.

– Ibland behöver vi använda bilen, det är inget konstigt med det. Men vi måste ha förutsättningar att bara använda bilen när vi måste.

Minskas den "onödiga" biltrafiken blir det också mer plats för den biltrafik som är nödvändig, påpekar Rebecka Hovenberg.

Ett ställe där partiet inte vill se några bilar är utanför skolor. I dag skjutsas många barn till skolan och det vill partiet ändra på.

– Vi tycker att det är en självklarhet att barn från mellanstadiet ska kunna cykla eller gå till skolan på ett tryggt sätt som föräldrarna kan känna sig säkra med, säger Björn Immerstrand.

Han konstaterar samtidigt att det kräver en del politiskt mod att försvåra för skjutsande föräldrar.

En utgångspunkt som partiet ser för stadsplanering är att forma samhället utifrån ett barnperspektiv. Då blir det ett samhälle som passar för alla människor, hävdar de båda partiföreträdarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!