MUF svarar på SSU-kritiken

Alliansen lyssnar visst på ungdomar. Det säger Matilda Ekeblad, distriktsordförande för Moderaternas ungdomsförbund i länet.

Matilda Ekeblad, distriktsordförande i MUF tycker att SSU:s politik bara vänder sig till en priviligerad medelklass

Matilda Ekeblad, distriktsordförande i MUF tycker att SSU:s politik bara vänder sig till en priviligerad medelklass

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2019-06-16 13:00

Hon reagerar mot att Lisa Nåbo, distriktsordförande i SSU i Linköping, kritiserade Alliansen för att de, i sin nyligen klubbade budget, inte satsade så mycket på unga.

Det är precis tvärtom, hävdar Matilda Ekeblad.

– När budgeten skulle läggas bad partiet om feedback från ungdomsförbundet lokalt här. Jag får också göra min röst hörd, trots att jag är distriktsordförande. Är det någon som lyssnar på unga så är det Moderaterna, säger hon.

Som exempel tar hon också det faktum att Moderaterna är det parti som har flest unga människor med i fullmäktige. Av de sju ledamöterna, som är under 26 år, är fem moderater.

– Vi har ju till och med ett kommunalråd som bara är lite över 30 år, säger Matilda Ekeblad.

Hon i sin tur kritiserar SSU för att för ofta prata om vad den privilegierade unga medelklassen vill ha. Som caféer på Hamngatan.

– Men de satsningar som Alliansen nu vill göra handlar bland annat om att se till att barn och unga har föräldrar som har jobb. Så slipper familjer leva i utanförskap, för det påverkar också ungdomar.

Att Sveriges kommuner och landsting under flera år varnat för kommande skattehöjningar är ett skäl till, anser hon, varför Alliansen nu tar extra stort ansvar för den ekonomiska politik som ska föras under mandatperioden.

– Men sådant är inte så häftigt att berätta om på gymnasieskolor. Då är det enklare att ta till symbolpolitik, säger hon.

Hur menar du då?

– Ja, vad som är viktigast; en ny fritidsgård eller fler jobb

Kan man inte göra båda?

– Jo, absolut, men då kräver det ju att det är ordning på ekonomin. Det står ju inget pengaträd i stadshuset precis.

För Matilda Ekeblad handlar politik om att våga prioritera, säger hon. Då måste man ställa saker, och ibland grupper, mot varandra.

– Det handlar inte om att stänga ner fritidsgårdar, men ska vi finansiera gratis busskort på sommaren eller ska vi se till att de barn som har behov ska kunna få hjälp fortare?

SSU:s kritik mot Alliansens klimatpolitik ger inte Matilda Ekeblad så mycket för. Hon tycker att 3-miljardersatsningen på klimatarbete i de kommunala bolagen är bra.

– Vi kan inte göra så mycket på kommunal nivå. Det mesta som gäller miljöskatter och annat måste beslutas om på nationell nivå. Då tycker jag det är utmärkt att kommunen går in och hjälper företag att ställa om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om