Mycket på gång för pigg pensionär

Arne Hardes storband bildades redan 1951 vilket innebär att 2016 blir ett riktigt dansant jubelår för 18-mannabandet.

Pelle Nordén är en veteran i storbandskretsar. Foto: Emma Garzon

Pelle Nordén är en veteran i storbandskretsar. Foto: Emma Garzon

Foto:

Linköping2015-12-10 09:15


Pelle Nordén som spelar trumpet i bandet berättar lite om sig själv, hur dansmusiken utvecklats genom åren och det blir riktig promenad längs minnenas allé.

Arne Harde gick själv ur tiden 2013 men hans storband lever ännu kvar i allra högsta välmåga. Under 2016 firar man hela 65 år som storband och det finns de medlemmar som varit med i nästan 50 av dem.

Pelle Nordén som spelar trumpet är dock rena rookien och bara varit med i ett par år men är ändå något av en veteran i storbandskretsar.

- Jag är född 1953 och bildade mitt första band redan som 12-åring. På den tiden spelade jag saxofon och fick ta den bak på pakethållaren när vi skulle iväg på spelningar runt om i Linköping.

På den tiden fanns det gott om spelställen för den här typen av musik och det var dans nästan alla dagar i veckan. Med tiden ändrades storbandens inriktning och många bantade sin sättning från att vara runt 20 man till att bli allt från åtta man och neråt. Det var även nya sound som gällde och under 70-talet var det dansband som Flamingokvartetten, Tonix och de andra som gällde.

Pelle Nordén verkar inte helt förtjust i den utvecklingen men så har han varit storbandsmusiken trogen genom åren också.

- Jag har spelat med många band genom åren och det finns fortfarande ett stort intresse för just storbandsmusik som man kan dansa till men förr i tiden behövde man inte jaga spelningar utan det var bara att svara i telefonen.

Läs mer i torsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om